''Yabancı sermayede büyük artış oldu''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde doğrudan yabancı sermaye girişinde geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış olduğunu söyledi.

Şener, dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, dünkü toplantıda, dış ticaret ve ödemeler dengesi kalemlerindeki gelişmeler ile ekonomik gelişmelerin değerlendirildiğini söyledi.

Toplantıda, ödemeler dengesinde önemli olanın sağlanan finansman olduğu noktasında görüş birliğine varıldığını açıklayan Şener, özellikle AB sürecinde 17 Aralık sonrasında Türkiye'nin önemli yabancı sermaye girişine sahne olabileceğinin değerlendirildiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Ekonomideki gelişmeler ile ilgili olarak reel sektörden bankacılık sektörüne kadar değişik boyutlarda konunun ele alındığını açıklayan Şener, bankacılıkta, geçen yıl yüzde 42 seviyesinde olan mevduatın krediye dönüşme oranının, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 53'e çıktığını kaydetti. Bunu "umut verici" olarak niteleyen Bakan Şener, aynı dönemde TL mevduatın toplam mevduata oranının da yüzde 42'den yüzde 53.9'a kadar çıktığını ifade etti.

Döviz rezervlerinde artış olduğunu, takipteki kredilerin oranının azaldığını anlatan Şener, reel sektörde de kapasite kullanımı ve sanayi üretiminde artış olduğunu, piyasa ve tüketici güveninin giderek arttığını kaydetti.

Bu yılki büyümenin yüzde 10'nun üzerinde gerçekleşeceğini kaydeden Şener, "Türkiye'nin büyüme oranı enflasyonun üzerinde gerçekleşmiş olacak" diye konuştu.

2005 yılında kamu yatırımlarının artışı ve mortgage sisteminin devreye girişi ile birlikte inşaat sektöründe çok büyük bir canlanmanın ortaya çıkabileceğini kaydeden Şener, bu sektörün iç talep ve üretimi harekete geçiren bir özelliği olduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam

Şener, bu yılın AB ile bağlantılı çok konuşulan bir yıl olması nedeniyle Ocak-Ağustos dönemindeki doğrudan yabancı sermaye girişinde de geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış olduğuna işaret etti.