Yabancılar Türk baklavasını sevdi

Türkiye son 5 yılda 20 milyon dolarlık baklava ihracatı gerçekleştirdi. İhracat yapılan ülkelerin başında ABD yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye 2011-2015 yıllarında 5 kıtaya baklava ihraç etti. Son 5 yılda elde edilen toplam gelir 20 milyon dolara yaklaştı.

Buna göre, 2011 yılında 257,3 ton ihracat yapılırken, bu miktar 2015 itibarıyla yüzde 75 artarak 451,1 tona yükseldi. Söz konusu dönemde yapılan toplam ihracat ise 1700 ton oldu. Elde edilen ihracat geliri de 19,2 milyon dolar olarak hesaplandı.

ZİRVEDE ABD VAR

Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülke 311,5 tonla ABD oldu. Bu ülkeyi, 209,3 tonla Almanya, 80,6 tonla İsviçre takip etti. Bu üç ülkenin toplam baklava ihracatı içindeki payı yüzde 35 olarak kayıtlara geçti.

Reklam
Reklam

Fransa 78,3, Suudi Arabistan 73,5, Avustralya 52,2 tonla ihracatta ön plana çıkan diğer ülkeler oldu.

İhracat yapılan ülke sayısı 2015'te 48 olurken, 5 yıl önce ihracat yapılmayan Suudi Arabistan ve çikolatalarıyla ünlü İsviçre, geçen yıl itibarıyla en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında yer aldı.

BAŞARILI TANITIM İHRACATI ARTIRDI

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, tanıtım faaliyetlerinde elde edilen başarının ihracatın artmasının en önemli nedenlerinden olduğunu söyledi.

Her yıl özellikle turistik yerlerde baklava festivalleri düzenlediklerini dile getiren Yıldırım, "Baklavanın AB nezdinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almış olması ihracatın artmasındaki bir başka etken. Ayrıca yurt dışında üretilen baklavalar Türk baklavaları kadar kaliteli değil." dedi.

ABD'lilerin yemek kültürlerinin AB ve Uzakdoğu vatandaşlarından daha farklı olmasının, bu ülkeyi ihracatta ön plana çıkardığının altını çizen Yıldırım, bu yüzden ABD'lilerin Türk baklavasını daha çok tercih ettiklerini kaydetti. Son yıllarda "gurme turizmi" adı altında turlar düzenlendiğini ifade eden Yıldırım, bu tip etkinliklerin de ihracata katkı sağladığını sözlerine ekledi. AA

Reklam
Reklam