"Yabancılara da konut kredisi verilebilsin"

**Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, Türkiye'de verilen kredilerin yabancı uyruklu kişilere de verilmesi gerektiğini söyledi.

**

Konut kredisindeki indirimlerle ilgili bir değerlendirmede bulunan Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, "Bankalar arasında yaşanan rekabetten dolayı, Eylül-Ekim aylarına yönelik beklentilerim gerçekleşmeye başladı. Yaptığımız incelemelere göre, İş Bankası 1.18, Finansbank da 1.01 ila 1.14 arasında konut kredilerini indirmiş durumda. Bu yapılması gereken bir indirim biraz geç kalındığına inanıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Ekonominin en önemli halkalarından birisinin gayrimenkul olduğunu anlatan Tilkici, şöyle konuştu: "Turizm, tarım, ticaret ve denizcilikten ne kadar gelirimiz varsa bunun önemli bir payı da gayrimenkul ve konut satışlarından gerçekleşmektedir. Bankalar Kurulu, uluslararası bankalarla anlaşarak Türkiye'de verilen kredileri yabancı uyruklu kişilere de verebilmeli ki gayrimenkulde gerileme ortadan kalksın. Böylelikle 2006-2007 yıllarındaki rantı yakalayabiliriz."

"Yabancı uyruklu kişilere kendi ülkelerinde sınırsız bir sistem üzerinde çalışma olmasına rağmen Türkiye'de bu yasallaşmış bir olay değil" diyen Tilkici, birkaç bankanın bu sorunu çözüme kavuşturduğunu söyledi. Tilkici, buna rağmen "İşin gerçeği Bankalar Kurulu Avrupa ülkelerindeki meslektaşları ile anlaşma yaparak kredi sisteminin önünü açması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların herkes tarafından bilindiğini belirten Nevzat Tilkici, sözlerine şöyle devam etti: "Finans uzmanları bu sorunlara çözüm bulacaktır. Benim korkum şudur, Avrupa üzerinde mortgage kredilerinden dağıtılan para bankalara döndüğü takdirde; ekonomide sektör olarak biraz daha ileriye geçeceğiz. Konut kredilerindeki düşüş, ekonomiye yeni bir kan getirecektir."

Reklam
Reklam