Yabancılara mal satışına iptal

ANKARA (İHA) - Anayasa Mahkemesi, yabancılara taşınmaz satışını öngören yasanın bazı hükümlerini oy birliğiyle iptal etti. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, bunun yabancılara 'hiç mal satılmaz' anlamına gelmediğini söyledi.

Kılıç, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, CHP'nin 4916 Sayılı Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açılan davayı esastan görüştüklerini söyledi. Yasanın Tapu Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren 19. maddesinin oybirliğiyle iptal edildiğini bildiren Kılıç, kararın Resmi Gazete'de yayınlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Yapılan ve devam eden işlemler bulunduğunu, iptal kararıyla yasal boşluk doğacağını, bu nedenle de kararın yürürlüğe girmesi için 3 ay süre verildiğini vurgulayan Kılıç, 3 ay sonunda yasanın yürürlükten kalkacağını, yasal boşluğun giderilmesi için yasa koyucunun bu sürede yeni bir düzenleme yapması gerektiğini dile getirdi. Bu kararın yabancılara 'hiç mal satılamaz' anlamına gelmediğini kaydeden Kılıç, bu konuda getirilen yasal güvence ve sınırlamaların yeterli görülmediğini söyledi.
Söz konusu düzenleme, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticari şirketlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde taşınmaz mal edinmesini öngörüyordu.