Yabancılara mülk satışında vergi denetimi

Ankara - (AA) Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, büyük şehirlerdeki gayrimenkul satışlarından sonra, sahillerde yabancılara satılan yazlıkları da vergi kaçağı açısından incelemeye aldı.

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural'dan alınan bilgiye göre, 2007 yılı yaz dönemi incelemeleri kapsamında 8 merkezde turne denetimleri başlatıldı.Bunun için öncelikle mükellef tespitinde bulunuldu. Kurul, işletme büyüklüğünde 2006 yılı için 1,2 milyon YTL, satışta da 2,5 milyon YTL sınırını baz aldı.

Bu amaçla geçen yıl Fethiye ve Marmaris'te yabancılara satılan mülklerin satış değerlerinin tapuya doğru bildirilip bildirilmediğine dair bir ön inceleme gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda Fethiye'de 33, Marmaris'te 9 de mükellef incelemeye alındı. Yapılan kontrollerin ardından da 156 ayrı rapor düzenlendi.Rapora göre yabancıların edindiği gayrimenkuller karşılığı elde edilen her 100 YTL'nin, 60 YTL'si beyan edildi, 40 YTL'si ise devletten kaçırıldı.

Hesap uzmanlarına, 2007'nin turne denetimine alınan Antalya, Alanya, Didim, Kuşadası ve Bodrum'da, yabancıların edindiği gayrimenkulleri de inceleme kapsamına almaları talimatı verildi.