Yabancılara özel güvenlik şirketi imkanı

ANKARA (İHA) - TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut ile Komisyon üyesi Şükrü Önder, 'Özel Güvenlik Yasa Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na verdi.

Teklife göre, özel güvenlik şirketlerinin kurulması, personelin eğitim gibi konularda vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü ve jandarma komutanlığının yanı sıra sanayi ve ticaret odaları başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak Özel Güvenlik Komisyonu karar verecek. Gerekçesinde, "Güvenlik hizmetlerinin çağdaş ihtiyaçlara ve gelişmelere uygun olarak, devletin izni ve denetimi altında etkin ve demokratik bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla" ifadelerine yer verilen teklif, daha önce hükümetin verdeği tasarıdan farklı olarak özel güvenlik elemanı olabilmek için en az lise mezunu olma şartı bulunmuyor.
Teklifte şu hükümler yer alıyor:

Reklam
Reklam

"- Özel güvenlik şirketlerinin kurulması, personelin eğitim gibi konularda vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü ve jandarma komutanlığının yanı sıra sanayi ve ticaret odaları başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak Özel Güvenlik Komisyonu karar verecek.

- Şirketlerin kuruluşunda 10 milyar, özel güvenlik görevlilerine çalışma izni verilmesi içinse 200 milyon ruhsat harcı alınacak.
- Korunacak ve güvenlikleri sağlanacak kişiler ile kurum ve kuruluşlar illerde oluşturulacak Özel Güvenlik Komisyonları'nca belirlenecek.

- Özel güvenlik teşkilatı kurucu ve yöneticilerinin en az 4 yıllık üniversite mezunu olması gerekecek. Yöneticiler ve özel güvenlik elemanlarının Türk vatandaşı olması, taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenmiş suçlar, yüz kızartıcı suçlar, resmi ihale, alım satıma fesat karıştırma, hileli iflas,emniyti suistimal, kız kadın çocuk kaçırma, fuhşa teşvik ve uyuşturucu ile ilgili suçlardan hüküm giymemiş olması gerekecek.

Reklam
Reklam

- Özel güvenlik görevlileri, görevli oldukları süre içerisinde ve görev alanında; korudukları alanlara girmek isteyenler ile toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterisi ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme ve detektörle üst araması yapma yetkisine sahip olacak.

- Suçüstü durumlarında ilgiliyi yakalayıp orantılı biçimde üstünü arama yetkisi verilen özel güvenlik elemanları, haklarında yakalama arama kararı bulunan kişileri görev alanlarında gördüklerinde de bu yetkisini kullanabilecek. Bu kişiler görev alanında, yasal bir emri yerine getirirken silah kullandığında, TCK'nın 49'ncu maddesinde tanımlanan meşru müdafaa hakkını kullanmış sayılacak, kendisine ceza verilemeyecek.

- Özel güvenlik görevlisi valiliğin verdiği ve silahlı ya da silahsız olduklarını gösteren yaka kartlarını görünecek şekilde takılı olmadan bu yetkilerini kullanamayacak.

- Tasarıda yabancı güvenlik şirketlerinin yüzde 50'yi geçmeyecek oranda yerli bir özel güvenlik şirketiyle ortak olabileceği hükmü yer alırken teklifte bu sınırlama kaldırılırken, mütekabiliyet ilkesi getirildi.

Reklam
Reklam

- Valilikler havalimanı, gümrük, gar ve istasyon gibi yerler ile spor ve gösterilerin yapıldığı yerlerde ek güvenlik önlemi alınması talimatını verebilecek. Mülki amirleri kendilerine tanınan yetkileri kullanması durumunda ise özel güvenlik teşkilatları genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorunda kalacak.

- Eğitim öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde özel güvenlik görevlisi çalıştırılamayacak, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamayacak.

- Koruma ve güvenlikte kullanılacak silah ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilecek. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamayacak bulunduramayacak. Ancak para, değerli eşya nakli ve geçici süreli korumalar ile eğitim sırasında silah alma, kullanma ve taşıma yetkisi komisyon kararı ve valinin onayıyla verilebilecek.

- Özel koruma ve güvenlik görevlileri, TCK`nın uygulanması durumunda memur sayılacaklar. Bunlara karşı görevleri sebebiyle suç işleyenler de devlet memurları aleyhine suç işlemiş gibi cezalandırılacak.

Reklam
Reklam

- Yasaya aykırı davranan şirket kurucu ve yöneticilerine 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 20 milyar kadar ağır para cezası uygulanacak".