Yabancıların gözü Türkiye'de

İSTANBUL(İHA) - Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneymen, Yatırımcı Konseyi toplantısının Haziran - Temmuz aylarında yapılacağını söyledi. Yabancı Sermayenin Türkiye'deki yatırım imkanlarını ve çalışmalarını İHA'ya değerlendiren Faruk Yöneyman, "2 yıl önce başlatılan Yatırım Ortamını İyileştirme Konseyi (YOİKK) çalışmalarını sürdürüyoruz. Dünya Bankası'nın Yabancı Yatırım Danışmanlık Servisi (FIAS) ile çok kapsamlı çalışmalar yapıldı. Gelişmeler ümit verici. Yatırımcı Konseyi Toplantısı Haziran - Temmuz aylarında yapılacak" dedi.

Reklam
Reklam

YATIRIM ÖNÜNDEKİ ENGELLER
2002 yılını doğrudan yabancı sermaye yatırım ortamı raporu, yatırımın önündeki idari engeller raporu, yeni yabancı yatırım mevzuatı üzerine çalışma, kurulması düşünülen bir tanıtım ajansını üzerine çalışma, 18 Temmuz 2002'de toplanması planlanan ancak iptal edilen Yatırım Danışma Konseyi (IAC) toplantısı için yapılan hazırlıklarla geçirdiklerini kaydeden Yöneyman, "Teknik komitelere paralel olarak YASED bünyesinde oluşturduğumuz komitelere 90'nın üzerinde üyemiz katıldı. 50 işgününde, 110 YASED komitesi ve örgütler arası komite, 71 resmi komite toplantısı yapıldı. Çalışmaların ilerlediği ve pek çok konuda kamu kesimi ile anlaşma sağlandığı düşünülürken hemen tamamına yakın bir bölümü kamu kesimi tarafından gelen itirazlarla, çalışmalar her komitede tıkandı. Başbakanlığın tıkanıkları aşma çabaları da,seçim atmosferine girilmesiyle kesildi. Burada önemli olan husus,genel kanının aksine, çalışanların seçim atmosferine girilmeden önce tıkanmış olmasıdır. Ancak,seçim sonrası bu tıkanıklığın aşılması beklentisi hakimdi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"YENİ HÜKÜMET YOİKK ÇALIŞMALARI AÇISINDAN UMUT VAADEDİYOR" Seçim öncesinde YASED'i siyasi partiler arasında yalnızca AKP yöneticilerinin,yabancı yatırımlar konusunda YASED'in görüşlerini aldıklarını vurgulayan Yöneyman,"Kasım ayının ilk haftasında Hazine Müsteşarlığı,örgütleri bir toplantıya çağırarak,YOİ çalışmalarını yeniden başlatmayı ve bu amaçla yeni kurulacak hükümete,geçmiş çalışmaların bir eleştirisini,acil eylem planını ve komite çalışmaları ile ilgili detay matrixleri içeren bir rapor sunmayı amaçladığını açıkladı"dedi.

"HÜKÜMET ÇALIŞMALARI HIZLI"
18 Kasımda kurulan hükümetin çalışmalara hızlı başlamasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Faruk Yöneyman, "Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, YASED Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. YASED heyeti 9 Aralık'ta Başbakan Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Başbakanla görüşmeye Devlet Bakanı Ali Babacan, DTP ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri de katıldı. Görüşmelerde, AB konusunun yeni dönemde YOİKK ile ilgili konular görüşüldü. Daha önce Meclise yollanan, aralarında Doğrudan Yabancı Yatırım Yasası'nın da bulunduğu 6 yasanın yılbaşına kadar çıkarılacağı beyan edildi. 16 Aralık tarihinde YOİKK çalışmalarını yeniden başlatmak üzere, özel sektör örgütlerinin de katılımıyla, Hazine Müsteşarlığı'nda bir hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni YOİ Reform Programı prensip kararı hazırlandığı, 6 yasaya ilave olarak, 16 yasanın daha en kısa zamanda çıkarılacağı ifade edildi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneymen, 3 - 5 Ocak tarihleri arasında YOİKK Çözüm Toplantısını, 16 - 17 Ocak'ta ise Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi ve Yatırım Hamlesi Konferansını gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.