ANKARA (İHA) - Hükümet, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yabancıların mülk edinmesine imkan sağlayan yasada yeniden düzenlemeye giderek, 'karşılıklılık' ve 'kanuni sınırlama' esası getiriyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini göz önünde bulunduran hükümet, yasada değişiklik öngören tasarıyı önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirecek. Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 6 aylık süre sona ermeden, yasayı çıkaracaklarını söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Toplantıda orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri mühendisleriyle ilgili yeni bir meslek düzenlemesine gidilmesine karar verildiğini belirten Çiçek, bu meslek grubundakilerin hak, yetki ve çalışma esaslarının yeni baştan ele alınacağını kaydetti. Özel ormancılığın da teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Çiçek, tüm bu konuları kapsayan tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve imzalar tamamlandıktan sonra Meclis'e gönderileceğini bildirdi.
Çiçek, toplantıda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yabancıların taşınmaz mal edinmelerine imkan sağlayan yasanın da gündeme geldiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak bir tasarı hazırlandığını ifade eden Çiçek, yeni tasarıda 'karşılıklılık' ve 'kanuni sınırlama' esası getirildiğini söyledi. Söz konusu tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirten Çiçek, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 6 aylık süre dolmadan bu yasayı çıkarmak istiyoruz. Türkiye'nin ekonomik faaliyetine önemli katkıları olacak" diye konuştu.
BÜROKRATİK İŞLEMLER AZALTILIYOR Çiçek, toplantıda girişimcilerin en çok şikayet ettiği 'bürokratik işlemler'in en aza indirilmesi konusunun da ayrıntılı olarak değerlendirildiğini ifade etti. Bir müesseseyi açmak için birçok evrak toplamanın gerekli olduğuna işaret eden Çiçek, bunun hem maddi hem zaman kaybına yol açtığını kaydetti. Bir sıhhi işyeri açmak için 52 evrak gerektiğini anlatan Çiçek, bu konuda köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu vurguladı. "Vatandaşlarımızı canından bezdiren bu formaliteleri en aza indireceğiz" diyen Bakan Çiçek, bu konuyu süratli bir şekilde çözmek için düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Başbakanlık bünyesinde oluşturulan komisyonun bu konuda bir çalışma yaptığını ve bugün Bakanlar Kurulu'na bu çalışmaya ilişkin bilgi sunduğunu hatırlatan Çiçek, 34 ilgili kamu kurum ve kuruluşu, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının görüşleri ile 5 bin kişi üzerinde yapılan anket sonuçları dikkate alınarak bir yönetmelik taslağı hazırlandığını ve taslağın toplantıda ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiğini kaydetti.
Bakanların bazı konulardaki itirazının komisyon tarafından inceleneceğine dikkat çeken Çiçek, önümüzdeki hafta başında yönetmeliğin imzaya açılacağını açıkladı. Çiçek, "Artık bir işyeri açmak için 6 ay uğraşılmayacak, 54 evrak gerekmeyecek. 7 veya 15 gün gibi kısa bir sürede bu işlemleri neticelendirmiş olacaklar. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Türkiye'deki şikayetlerin önemli bir kısmının önüne geçilmiş olunacak" şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Çiçek, kurul toplantısında Dışişleri Bakanı Gül ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın 16-17 Haziran tarihleri arasındaki Avrupa Birliği Zirvesi'ne ilişkin bilgi verdiğini kaydetti. Türkiye'nin 3 Ekim tarihinde müzakerelere başlayacağını ancak bu müzakerelerde zaman zaman sıkıntılı durumlarla karşılaşabileceğine dikkat çeken Çiçek, "Türkiye, taahhütlerini yerine getirmiş, soğukkanlı ve kendinden emin olarak müzakerelere başlayacaktır. Herkes bilsin ki, Türkiye'nin hedefi tam üyeliktir. Hazırlıklarımız da buna göre yapılmaktadır" değerlendirmesini yaptı.