Yabancıların Türkiye'ye ilgisi çok fazla

New York - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, New York'ta görüştüğü yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgilerinin çok fazla ve bakış açılarının oldukça iyi olduğunu söyledi.

Unakıtan, New York'taki temaslarının ikinci gününün sonunda ünlü finans kuruluşu Merrill Lynch'in Manhattan'daki konferans merkezinde basın toplantısı düzenleyerek yabancı yatırımcılarla yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Unakıtan, yabancı yatırımcılara Türk ekonomisiyle ilgili bilgi vermek ve onların Türkiye ile ilgili sorularını yanıtlamak için Londra ve New York'u ziyaret ettiğini belirtti. New York'taki toplantılara yoğun bir ilgi olduğunu vurgulayan Unakıtan, "Geleneksel hale gelen bu toplantılarda her sene daha büyük bir ilgiyle karşılaşıyoruz. Bu tabii Türk ekonomisinin gelişmesiyle yakından ilgili bir husus" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Unakıtan, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki özelleştirmeyle çok ilgilendiklerini belirterek özelleştirme konusunda detaylı sorular sorduklarını ve hükümetin bu konuda yaptıklarından oldukça etkilendiklerini söylediklerini kaydetti. Unakıtan, yabancı yatırımcıların özellikle elektrik özelleştirmesinin neden ertelendiğini kendisine sorduklarını ve Halk Bankasının özelleştirilmesi ile yapısal reformların devam etmesinden son derece memnun olduklarını söyledi.

Bir soru üzerine Unakıtan, görüştüğü yatırımcıların özellikle cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle ilgili kendisine sorular yönelttiğini ifade etti. Yabancı yatırımcıların makroekonomik göstergelerle ilgili memnuniyetlerini ifade ettiklerini de kaydeden Bakan Unakıtan, "Türkiye'ye bakış açıları oldukça iyi. Seçim yılı olmasına rağmen Türkiye'de çok büyük bir seçim riski görmüyorlar. Türkiye'ye ilgi çok fazla; Türkiye'yi çok yakından takip ediyorlar, çok iyi biliyorlar. Son 4 yılda yapılan reformları ve ekonomideki gelişmeleri hayranlıkla izliyorlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Unakıtan, AB-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin toplantılarda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu konunun gündeme geldiğini, ancak yatırımcıların çok fazla tedirgin olmadıklarını belirttiklerini söyledi. Unakıtan, "Türkiye-AB müzakerelerinin devam etmesi, bizim kararlılığımız, onları olumlu yönde çok etkiliyor" dedi.