Yağ Dokusunun Vücut İçin Önemi

Azı ve çoğu zarar, ortası yarar!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya yağ dokusunun vücut için ne kadar önemli olduğu konusunda bilgi veriyor.

Son yıllarda kilo problemi yediden yetmişe herkesi ilgilendiriyor. Ancak bazı kilo problemi olanlarda kilo verdikçe daha çok kilo verme isteği uyanıyor. Ne kadar düşük vücut ağırlığı o kadar iyilik, o kadar güzellik olarak algılanıyor. Ancak ne yazık ki bu kişiler çok kilo vererek sıfır beden olma pahasına çok dengesiz diyetler yaparak, sağlıklı beslenmek için vücut için elzem gıdaları almayarak vücutlarında geri dönüşü olmayan tahribatlar oluşturabiliyorlar.

Reklam
Reklam

Hep korktuğumuz ve sıfıra indirmeye çalıştığımız yağ dokusu, aslında vücut için kalp ve beyin gibi çok önemli bir organ. Yağ dokusu; vücut ısısını ayarlar, vücudu darbelere karşı korur, kemik dokusunu korur ve bazı hormonların da sentez yeridir. Eğer vücutta hiç yağ dokusu kalmazsa özellikle cinsiyet hormonlarındaki değişime bağlı olarak adet görememe, kısırlık, erkek tipi saç dökülmeleri, kemik erimesi, halsizlik, yorgunluk gibi problemler ortaya çıkar.

Sıfır beden takıntısı uzun vadede devam ederse Anoreksia nervozaya yani yememe hastalığına yol açabilir. Bu durumda da doğru tedavi planlaması yapılmaz ise ölüme kadar giden bir süreç ortaya çıkabilir.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda en sağlıklı kilo aralığı olarak da artık balık etlilik kabul ediliyor. Şöyle ki, şişmanlığı sınfladığımız vücut-kitle indeksi dediğimiz bir parametre var. Bu parametere değerini bulmak için, vücut ağırlığınızı boyunuzun karesine bölüyorsunuz ve ortaya bir değer çıkıyor. Bu değer 18-25 arasında ise normal kabul ediliyor, 25-30 arası fazla kiloluk yani balık etlilik olarak kabul ediliyor.

Reklam
Reklam

30' un üzeri ise obezite olarak yani şişmanlık olarak kabul ediliyor. Yapılan bu araştırmada vücut-kitle indeksi 25-30 arasında olanların yani fazla kiloluların, zayıflara ve şişmanlara nazaran daha az kalp hastalığından ölüm riskine sahip olduğu gösterildi. Bu da bize bir noktada yağ dokusunun vücut için ne kadar değerli bir organ olduğunu da gösteriyor. Azı ve çoğu zarar ortası karar diyebiliriz.

Dr. Ayça Kaya'nın diğer yazılarını okumak için tıklayın