Yağışlar Üreticiyi Rahatlattı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı illerde lokal olarak görülen...

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı illerde lokal olarak görülen yağış yetersizliği hariç tutulursa bahar yağışlarının yeterli olduğunu belirterek, "Bahar yağışları böyle devam ederse verim yüksek olacak" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, bölgelerden aldıkları verilerin bahar yağışlarının yeterli olduğunu gösterdiğini belirtti. Türkiye'nin hemen tamamında ilkbaharda düşen yağışların tarımda büyük bir kesimi ilgilendirdiğini bildiren Bayraktar, özellikle kışlık olarak ekilen buğday, arpa gibi ürünlerin gelişimi ile şeker pancarı, mısır, ayçiçeği gibi yazlık ekilişlerin yapılabilmesi için gerekli koşulların oluşması açısından ilkbahar yağmurlarının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan stratejik ürün buğdayın genellikle sulama imkanı olmayan tarım arazilerinde, tamamen yağışlara bağımlı olarak üretildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yağış miktarı ve bunun vejetasyon dönemindeki dağılımı (yağış rejimi) verimi etkilemekte, yağışa bağlı olarak buğday veriminde yıldan yıla büyük değişiklikler görülmektedir. Buğday bitkisinin vejetasyon boyunca istediği su miktarı gelişme dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Kütlesel büyümenin hızlı olduğu ve başağın oluştuğu sapa kalkma ve tane doldurma dönemlerinde alınan yağış, buğday verimini çok etkilemektedir. Bu dönemler mart ayının ortalarından mayıs ortalarına kadar olan zaman dilimine tekabül etmektedir. Bu dönemdeki yağış noksanlığı büyük oranda verim azalmalarına neden olabilmektedir."

Bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı illerde lokal olarak görülen yağış yetersizliği hariç tutulursa bahar yağışlarının yeterli olduğunu bildiren Bayraktar, "Buğdayın gelişme dönemlerinde düşen yağışların böyle devam etmesi ve herhangi bir doğal afet görülmemesi halinde bu yıl verimin yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemiz genelindeki yağışlar üreticimizi rahatlattı. Bu yağışların, Mayıs ayının ilk yarısında da devam etmesi halinde buğdayın su ihtiyacı karşılanacak" dedi.

Reklam
Reklam

Bu durumun aynı zamanda ilkbaharda ekilecek olan şeker pancarı, mısır ve pamuk, ayçiçeği gibi ürünlerin tohumlarına da çimlenme ve gelişimi için uygun toprak nemini sağlaması açısından da önem arz ettiğini belirten Bayraktar, böylece sağlıklı bitki gelişiminin sağlanacağını, daha kaliteli ve verimli ürünün elde edileceğini bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: