Yağız, Pir Sultan'ı idam ettiren türkünün peşinde

ANKARA (ANKA) -Daha önce yaptığı girişimle "Mum Söndü" ifadesinin Türkçe Sözlük'teki karşılığının değişmesini sağlayan DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız şimdi de Pir Sultan Abdal'ın yaşadığı döneme tanıklık eden ve Hızır Paşa tarafından idam ettirilmesine neden olan üç şiirden biri olan ‘Kul olayım kalem tutan eline/Katip Ahvalimi Şah'a böyle yaz"ın peşine düştü. Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a, Pir Sultan Abdal'a ait olan türkünün TRT'de "Katip arzuhalim yaz yare böyle" şeklinde okunduğunu belirterek, ‘türkünün TRT'de aslına uygun olarak söylenmesinin sağlanması için bir girişiminiz olacak mı?' diye soran Yağız'a Bakan Aydın, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in bilgi notuyla yanıt verdi. Aydın, ‘Konuyla ilgili akademisyenler tarafından farklı bir düzenleme yapılması halinde, TRT de icrasında bu değişikliğin göz önünde bulundurulacağı'nı kaydetti. Yağız ise yeni bir soru önergesiyle, TRT Genel Müdürü'nün konuyu akademisyenlere götürüp götürmeyeceğini sordu.

Reklam
Reklam

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, TRT'nin 19 Temmuz'da Sivas'ta yaptığı bir canlı yayında türkü söyleyen sanatçının Pir Sultan Abdal'a ait olan ve idamına yol açan 3 şiirden biri olan "Kul olayım kalem tutan eline/Katip ahvalimi şah'a böyle yaz' türküsünü "Katip arzuhalim yaz yare böyle" şeklinde okuduğunu belirterek Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a bir soru önergesi verdi. Türkünün Pir Sultan Abdal ve aleviler için tarihsel bir önemi olduğunu dile getiren Yağız, Bakan Aydın'a "Bu durum Pir Sultan Abdal'a yapılan çok büyük bir haksızlık ve anısına karşı büyük bir saygısızlık değil midir? Türkünün TRT'de aslına uygun olarak söylenmesinin sağlanması için bir girişiminiz olacak mı?" diye sordu.

-"DEĞİŞİKLİĞİ AKADEMİSYENLER YAPABİLİR"-
Bakan Aydın ise Yağız'ın soru önergesine TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in bilgi notuyla yanıt verdi. Müzik icralarında derleme/şiirlerin aslına uygun okunmasının tamamen derlemecilerin, etnomüzikologların alanına giren bir konu olduğunu belirten Bakan Aydın, "repertuar kitaplarında güftenin aslı ‘Katip Arzu Halimi Yaz Yare' şeklindedir. TRT sanatçıları müzik icra ederken, TRT'nin kendi yayınlarında çıkan, uzmanlarca hazırlanmış kitapları referans almaktadır. Bu nedenle, kitaplardaki bilgiler yetkili ve uzman kişilerce değiştirilmeden icra esnasında farklı okunuşu mümkün değildir. Bu değişikliği ise konuyla ilgili üniversitelerin ilgili birimlerinde görev yapan bilim adamları yapabilir. Kurumumuz uygulaması, müzik icralarında repertuar kitaplarındaki aslına uygun okunması yönündedir. Bu açıdan konunun değerlendirmesi ancak akademisyenler tarafından yapılabilir. Konuyla ilgili akademisyenler tarafından farklı bir düzenleme yapılması halinde TRT de icrasında bu değişikliği göz önünde bulunduracaktır" dedi.

Reklam
Reklam

-"REPERTUAR SAHİBİ TRT'DİR"-

Bakan Aydın'ın verdiği yanıtın ardından Yağız Pir Sultan Abdal'ın türküsünü yeniden soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Yağız, repertuar sahibinin TRT olduğunu ve yetkinin de TRT'de olduğunu belirterek Bakan Aydın'a "konuyu akademisyenlere götürecek misiniz?" sorusunu yöneltti. (ANKA)