Yağlı balıklar kalp krizini önlemiyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarının, yağlı balıkların içerdiği omega 3 yağ asitlerinin kalp krizi ve kanseri önlediğine dair inanışı destekleyecek yeterli bilimsel verinin bulunmadığını ortaya koyduğu bildirildi.

Sonuçları British Medical Journal adlı tıp dergisinde yayımlanan kapsamlı araştırmaya göre, doktorların her hafta en az bir kez tüketilmesini önerdikleri sombalığı-uskumru gibi yağlı balıklar, daha önce öne sürüldüğü gibi kalp ve damar hastalıklarıyla kansere karşı kesin bir koruyuculuk sağlamıyor.

Araştırmacıların bu sonuca varabilmek için daha önce yapılmış 89 araştırmanın sonuçlarını gözden geçirerek, yeni bir istatistiki sonuç ortaya çıkardıkları belirtildi. Araştırma sonuçlarını ilk sayfasından manşet haber olarak duyuran Independent gazetesi, "bu da doğru çıkarsa yağlı balıklar da tıp dünyasının 'yıkılmış inançlar listesinin' en üst sırasına yerleşecek" dedi.

Reklam
Reklam

Sonuçları ihtiyatla değerlendiren kalp ve damar hastalıkları uzmanlarıysa araştırmanın derinleştirilmesi, bu süre boyunca da halkın yağlı balık tüketme alışkanlığını daha önce olduğu gibi sürdürmesini salık verdi.

Anahtar Kelimeler: