"Yağmaz Olsun!" Dedirten Polenin Alerjik Etkilerini Yok Etmenin Doğal Yolları

Bahar gelir, hoş da gelir ancak şu ağaçlardan süzüm süzüm süzülen beyaz şeyler var ya hani; kimisi için mutluluk, kimisi için de tam bir işkence. Ayrıca havadan süzülürken mutlu olduğumuz tek şey kar taneleri bence, polen de ne demek? :)

Kokusunda Mesaj Var: Lavanta Press'i

Lavanta, mutfağımızda pek yer etmese de olumlu etkileri Avrupa'yı sallamış durumda. Kek harcından tutunda, pasta kremalarına kadar her yerde var bu lavanta. Bahar alerjiniz varsa lavanta küründen yardım alabilirsiniz.

Malzemeler ve uygulanışı: Temiz bir cezveye bir bardak su ve 1 tatlı kaşığı kurutulmuş lavanta ekleyin ve 4-5 dakika kadar kaynatın. Çay olarak tüketilmeyeceği için kaynatacağız. (Burada önemli bir not vereyim; bitki çaylarını kaynatarak değil, demleyerek içmek gerekiyor!) Kaynayan lavantayı ocaktan aldıktan sonra tanelerini süzmeden ılımaya bırakın. Ilıyan lavantalı suyu pamuk yardımıyla burun deliklerinize press yaparak uygulayın.

Reklam
Reklam

Lavantanın kokusu modunuzu yükselteceği gibi alerjinize de iyi gelecektir. Her gün 3-4 kere uygulayabilirsiniz.

Lavanta Yoksa: Adaçayı Gargarası

Adaçayının çiçeğinin de mor olduğunu düşündüğümüzde lavantayla aynı etkide olduğuna şaşırmadım :) Bu çayı zaten demleyerek soğuk algınlığı ve gripte tüketiyoruz ancak pek bilinmese de press yaparak bahar ve polen alerjisini de yok etmek pek mümkün.

Malzemeler ve uygulanışı: Yine bir cezveye 2 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı adaçayı ekleyip kaynatıyoruz. Adaçayının tazesini bulmak zor olduğu için kurutulmuşunu da kullanabiliriz. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp süzerek bir şişeye boşaltıyoruz. Yatmadan önce ve sabah dişlerimizi fırçaladıktan sonra bu suyla ağzımızı yutmadan gargara yapıyoruz. Bu boğaz içindeki enfeksiyonları ve alerjik belirtileri minimuma indirerek öksürük ve tıksırık dediğimiz durumun önüne geçecektir.

Doğal Antialerjik: Isırgan Otu

Isırgan otunun faydaları hemen hemen her hastalıkta karşımıza şifa olarak çıkıyor. Zayıflamadan tutun da mide rahatsızlıklarına kadar iyi geldiği söyleniyor. Ancak ısırgan otunun kanıtlanmış bir özelliği de içinde bolca bulundurduğu vitamin ve bileşenler sayesinde insan vücudunda alerjik reaksiyonlara sebebiyet veren histamin salgısını azaltmasıdır.

Reklam
Reklam

Bahar ve polen alerjilerinde de çay olarak tüketebilirsiniz ancak gün içinde çok sık tüketmemekte fayda var.

Hızlıca Etki Eder: Meyan Kökü

Meyan kökü özellikle Asya ülkelerinde alerjik hastalıkların tedavisinde doğal bir antibiyotik olarak yüzyıllardır kullanılır. Ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan mekan kökünü çay olarak tüketebilirsiniz. Bunun için bir bardak sıcak suyun içinde bir tatlı kaşığı meyan kökünü demleyebilirsiniz.

Meyan kökünde bulunan glisirizin adlı madde solunum yollarına direkt etki eder ve alerjinin vermiş olduğu tahribatı en aza indirmeye yardımcı olur.

Hamileler Hariç: Gümüşdüğme Otu

Papatyanın kardeşi diyebiliriz ona çünkü görüntüsü papatyayı andırır hatta çok benzer. Gümüşdüğme tıp alanında tablet ve ilaç olarak çok sık karşımıza çıkar aslında. Astıma kadar iyi geldiği bilinir.

Bahar alerjisi yaşadığınız dönemlerde bu bitkinin kurutulmuş halini çay olarak tüketebilirsiniz. Ancak kocaman bir not yazalım: Gümüşdüğme otu, düşük ve erken doğuma kadar neden olduğu için hamilelerin içmemesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Uygulaması Çok Basit: Deniz Tuzu Gargarası

Hafif antiseptik özelliği sayesinde alerjinin boy gösterdiği durumlarda enfeksiyonları durdurmaya yarar. 1 bardak içme suyunun içine 4 tatlı kaşığı deniz tuzu atıp karıştırın. Hazırlanan karışım ile sabah ve akşam gargara yapabilirsiniz.

Not: Deniz tuzune ek olarak himalaya tuzu da kullanabilirsiniz. Bu durumda ölçüleri yarı yarıya uygulamanız gerekecek; yani iki tatlı kaşığı deniz tuzu, iki tatlı kaşığı deniz tuzu şeklinde...

Tüm bu karışım, kür ve gargaralar yüzde yüz doğal olsa da vücudunuzun bu bitkilere alerjisi varsa kesinlikle kullanmayın ve muhakkak doktorunuza danışın.

Eee artık kim korkar bahardan, polenden? :)