Yağmur Nedeniyle Düşen Çilek Kalitesi, Normale Döndü

Mersin’in Silifke ilçesinde geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun ardından çilek üreticileri çileğin normal fiyatının 1. 80...

Mersin’in Silifke ilçesinde geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun ardından çilek üreticileri çileğin normal fiyatının 1. 80 kuruş ile 2 lira arasında satışını yaptıklarını, yağan yağmurun ardından çamurun içinde kalan çileklerin çürümesi ve kalitesinin düşmesi nedeniyle bir hafta boyunca meysuya 50 kuruştan sattıkları için zarar ektikleri kaydedildi.

Çilek üreticisi Mustafa Yaşlı, yıllardır çilek üreticiliği yaptığı Silifke’de 250 dönüm çileği bulunduğunu, yağan yağmurun ardından sadece kendisinin 150 bin lira zarar ettiğini ve meysuya gidemeyecek derecede çürümüş olan çilekleri ise dökmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Yağan yağmur öncesinden 1.80 kuruş ile 2 lira arasında ihracat giden çileğin yağmur sonrasında kalitesinin düştüğü için 50 kuruştan meysuya gittiğini, bir hafta boyunca 60 işçi ile birlikte meysuya çilek topladıklarını ve işçinin topladığı çileğin kendi yevmilerini ancak kurtardığını kaydetti. "Allah'a şükür çilek kalitesi normale döndü ve yine 1.80 kuruş ile 2 lira arasında çileklerimizi satmaya başladık." diye konuşan Yaşlı, "Allah başka afetten korusun, buna da şükürler olsun." diye konuşan Yaşlı çileğini fiyatından da memnun olduklarını, bu şekilde devam ederse çilek üreticilerini zarar etmeden sezonu kapatabileceklerini söyledi.

Bunun yanı sıra çilekte çalışan doğu ve güney doğudan gelen tarım işçileri ise 4 yıldır işçi fiyatlarının sadece 1 lira arttığını bu durumdan oldukça şikayetçi olduklarını ve işçi fiyatlarının iyileştirilmesini istediklerini dile getirdiler.
Memleketlerinden gelerek yağmur çamur sıcak soğuk demeden çalıştıklarının altını çizen tarım işçileri 26 lira olarak belirlenen 8 saatlik çalışma ücretinin yetersiz olduğunu, verilen 26 liranın 2 lirasını çavuşa verdiklerini ve kendilerine 24 lira kaldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

4 yıldan bu yana her yıl 1 lira artış yapılan işçilik yevmiye fiyatlarının iki ekmek parasına denk geldiğini belirten işçiler, 4 yılda iki ekmek parası zam almanın çok komik bir durum olduğunun altını çizdiler.
Tarım işçilerinin aralarında bulunan eğitim çağındaki erkek ve kız çocuklarını da okumak istediklerini fakat ailelerinin çalışması için memleketlerinden Silifke’ye getirdiğini kaydetti.

Yetkililerden alınan bilgiye göre ise bu yıl eylül ayında Silifke İlçe Ziraat Odasında komisyon üyeleri ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, Meclis Başkanı Durasan Akarca, işçi Çavuşları ve Tarım işçilerinin temsilcileri ile yapılan toplantının ardından Mersin Valiliğince belirlenen asgari ücretin günlük 8 saate bölünmesi sonucu ortaya çıkan öğleye kadar 18 akşama kadar 26 lira olarak belirlendiği öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: