MANİSA (İHA) - Yağmur ve sel binlerce ton çekirdeksiz kuru üzümü sergilerde telef etti. Kurutulmak üzere sergilerde bekletilen üzümlerin bir kısmı aşırı yağışlar nedeniyle sele karışırken, büyük bir kısmı da çürüyüp küflenmeye başladı. Borçlarını ödeyememe endişesiyle bazı üreticiler gözyaşı dökerken, üreticilerin şimdilik tek umutları Tekel oldu.
Çiftçinin "afet" diye nitelendirdiği aşırı sağanak yağış, üzüm üreticisini perişan etti. Bu yıl çekirdeksiz üzümde rekoltenin yaklaşık 220 bin ton olduğu ve bunun yüzde 40'nın kurutulmak üzere sergilendiği öğrenildi. Sergideki üzümün bir kısmı aşırı yağışlardan olumsuz etkilenerek, sel sularına karıştı bir kısmı da çürümeye başladı.
Manisalı üzüm üreticilerinden İrfan Keçecioğlu, 16 ton üzümünün tamamen ıslanıp telef olduğunu anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Üzüm üreticisi Keçecioğlu, Tarım Kredi Kooperatifi'nden mazot ve gübre masraflarını karşılayabilmek için kredi kullandığını, ancak çıkan üzümün satılıp satılmayacağının bile belli olmaması nedeniyle çaresiz ortada kaldıklarını söyledi. Keçecioğlu, "Devlet ortaya çıksın ve bize şimdi sahip olsun. Siyasetçilerimiz, yetkililerimiz bir çare bulsunlar"dedi.
KURU ÜZÜMDE TEHLİKELİ DÖNEM TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir ise son yağmurlarla birlikte üzüm üreticisi ve ihracatçısının geleceğiyle ilgili gelinen tehlikeli noktaya dikkat çekti. Evsafı bozuk üzümlerin kesinlikle ihracat pazarına girmemesi gerektiğini belirten Murat Uludemir, küflü ya da çürümüş üzümlerin ihraç edilmesi halinde Türk üzümünün 50 yılda geldiği güvenilirlik notunu kaybedeceğini ve faturanın bütün Türkiye'ye kesileceğini söyledi. Uludemir, bugün sergiden kaldırılacak küflü üzümlerin ihracata indireceği darbenin gelecek yıllarda da telafi edilemeyeceğini öne sürdü.
"TEKEL, EVSAFI BOZUK ÜZÜMLERİ ALMALI" Üzümün geldiği noktadan tek çıkış yolunun evsafı bozuk olan bütün üzümlerin Tekel tarafından piyasadan toplanılması olduğunu söyleyen Murat Uludemir, "1996 yılında da benzer şartlar oluşmuş ve Tekel devreye girerek piyasadaki evsafı bozuk üzümleri toplamıştı. Böylelikle hem o üzümler rakı yapımında kullanılıp ekonomiye tekrar kazandırılmış oldu; hem de üretici perişan olmaktan kurtuldu. Ayrıca ihracatçının da zarar görmesi engellenerek ülkeye döviz girişinde herhangi bir kayıp olmadı. Benzer bir uygulamanın bu yıl da yapılması gerek. Biz TARİŞ olarak devletin teklif etmesi halinde bütün üzümleri depolarımız ve işçilerimizle almaya hazırız. Bu görev TARİŞ'e de verilebilir" dedi.