Yahoo mağduru Çinli muhalif serbest

On yıl önce ABD internet devi Yahoo'nun sağladığı delillerle "hükümeti devirmeye çalışmaktan" suçlu bulunarak hapse atılan Çinli muhalif serbest bırakıldı.

On yıl önce ABD internet devi Yahoo'nun sağladığı delillerle "hükümeti devirmeye çalışmaktan" suçlu bulunarak hapse atılan Çinli bir muhalif serbest bırakıldı.

Wang Xiaoning bugün erken saatlerde salıverildi.

2002 yılında hapse giren Wang 10 yıllık cezasını Pekin'deki bir hapisanede çekti.

Yahoo, Wang'ın politik faaliyetleri ile ilgili elektronik delilleri Çin devletine sunduğu için tüm dünyada eleştirilmişti.

BBC'ye konuşan Wang'ın eşi Yu Ling, kocasının oldukça iyi olduğunu ancak serbest bırakılma koşulları gereği basına röportaj veremedğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yu Ling kocasının hapishanede geçirdiği günler ile ilgili de konuşamayacağını belirtti.

Eskiden mühendis olan Wang internette Çin Komünist Partisi'nin tek partili yönetimini eleştiren açıklamalar yaptığı ve demokrasi talep eden bildiriler yayınladığı için tutuklanmış, daha sonra da "hükümeti devirmeye teşebbüs ettiği" gerekçesiyle hapis cezası almıştı.

Dava tüm dünyada internet şirketlerinin ceza davalarına delil sunup sunmamaları gerektiği konusunda tartışmalara neden olmuştu.

Bir insan hakları grubu daha sonra Wang ve yine aynı biçimde hapis cezası alan gazeteci Shi Tao ve yakınları adına Yahoo'ya dava açmıştı.

Yahoo daha sonra özür dilemiş ve hapse giren eylemcilerin yakınlarına miktarı basına açıklanmayan bir tazminat ödemişti.

İnternet şirketi, ABD Kongresi'ne yaptığı açıklamada yasalar gereği Çin hükümetinin kendilerinden istediği bilgiyi vermekle yükümlü olduklarını söylemişti.