"Yakın Tarih Tartışmaları ve Çerkes Ethem" paneli -Yazar Prof. Dr. Türköne: "Çerkes Ethem'in mezarı Türkiye'ye getirilmelive Bandırma'ya heykeli dikilmeli"

Kayseri'de düzenlenen "Yakın Tarih Tartışmaları ve Çerkes Ethem" konulu panelde konuşan yazar Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, "Çerkes Ethem'in cenazesi Türkiye'ye

Kayseri'de düzenlenen "Yakın Tarih Tartışmaları ve Çerkes Ethem" konulu panelde konuşan yazar Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, "Çerkes Ethem'in cenazesi Türkiye'ye getirilmeli ve Bandırma'ya heykeli dikilmeli" dedi.

Kaf Dağı Platformu'nun düzenlediği panelin Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'ndeki ikinci oturumuna, araştırmacı gazeteci ve yazarlar Enver Sağlam, Ferhat Kentel, Muhittin Kandur, Mustafa Armağan ve Mümtaz'er Türköne konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Mümtaz'er Türköne, milli mücadelede düşmana karşı etnik çatışmayı Çerkes Ethem'in başlattığını, Kurtuluş Savaşı sürerken, bir taraftan da iktidar savaşlarının devam ettiğini iddia eden Türköne, "Ethem bey, iktidar savaşını kaybeden kişidir. Ethem bey, her nasılsa sonradan Çerkes Ethem oluyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unda da Ethem bey olarak kendisinden bahsedilir. Yani adı sonradan Çerkes Ethem olmuştur. Çerkes Ethem'le ilgili tarihi bir yanlış vardır ve bu yanlışın düzeltilmesi gerekir. Ben Çerkes değilim, ama Çerkes Ethem'le gerçekleri ortaya koymalıyız. Ethem beyin mezarı Türkiye'ye getirilmeli ve Bandırma'ya heykeli dikilmeli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Panelistlerden ünlü yönetmen Muhittin Kandur da, Çerkes Ethem'in hayatını konu olan bir film çekimi için hazırlandıklarını, bu film için Çerkes Ethem'in hayatını araştırdığını bildirdi. Kandur, "Araştırmalarıma göre Çerkes Ethem, iki konuda Türkiye için önemlidir. Bunlardan birincisi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulduğu ilk yıllarda başgösteren Çapanoğlu isyanını bastırması, ikincisi de Türkiye'den ayrılmaya karar vermesidir. Bu iki olay olmasaydı, belki de şimdi Türkiye Cumhuriyeti gibi bir devlet olmayacaktı. Öte yandan, Çerkes Ethem, pek çok Çerkes'in ölümünden de sorumludur" dedi.

Panele, Çerkes Ethem'in yeğeni Güner Kuban, araştırmacılar, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: