Yakıt tasarruflu yerli motora MÜSİAD'dan bilim ödülü

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’nin Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması (BİLTRONİK)’nda derece elde eden projeler...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’nin Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması (BİLTRONİK)’nda derece elde eden projeler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı törenle ödüllendirildi.

BİLTRONİK’te Engin Güven, İsmail Hakkı Yıldız ve Mehmet Refik Demir’in Türkiye’nin Yerel Türk Arama Motoru www.ara.com.tr adlı hizmeti Altın Proje Ödülü’ne layık görülürken; MÜSİAD Özel Ödülü’ne Hasan Basri Özdamar’ın HBO Motor Yüzde 40 Tasarrufa İmkân Veren Enjeksiyonlu Yerli Motor projesi değer bulundu.

Reklam
Reklam

Törende katılımcılara hitap eden Bakan Nihat Ergün, Türkiye’nin Ar-Ge’nin önemini kavradığını dile getirirken, iktidarın bu alana milli gelirden önemli oranlarda pay ayırdığını da kaydetti. 2001’de Ar-Ge’nin milli gelirden binde 40 pay aldığını vurgulayan Ergün, gelinen aşamada bu oranın yüzde 1’i bulduğunu bildirdi.

Ar-Ge’de kamunun ağırlığı bulunduğundan dert yanan Ergün, ''Hedefimiz, 2023’e kadar alana ayrılan payın milli gelirin yüzde 3'ü olması ve burada özel sektörün rolünün artmasıdır.” dedi.

Türkiye'nin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde önemli bir ivme yakaladığını anlatan Ergün, ''Ülkemiz için rekabet gücü ve artılar buradadır. Türkiye olarak başka alanlarda rekabet imkânı elde edemeyiz. Bölgemizin, tarihimizin, insan kaynağımızın sunduğu fırsatları değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Bu zenginlikleri muhakkak ortaya çıkarmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN PAYI YÜZDE 20 OLMALI”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Türkiye'de ihracatın yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu belirterek, bunların içinde ileri teknolojili katma değerli ürünlerin payının yüzde 5'lere denk geldiğinden yakındı. Oranın minimum yüzde 20’ olması gerektiğini de dile getirdi.

Reklam
Reklam

Firmaların kurumsal olmadıkça rekabet edemeyeceklerini aktaran Nihat Ergün, şöyle devam etti:

''KOBİ’lerde hala kaynakların etkin ve iyi kullanılmadığına dair bir kanaat var. Buraya eğildiğimiz takdirde hepimiz kendi firmalarımızda kaynakların etkin kullanılmadığı alanlar olduğunu görürüz. KOBİ’ler profesyonel bir yönetim anlayışı adına faaliyet yürütmeyi, akademik katkı almayı gereksiz görebilir. Ama cip almayı gereksiz görmez. Hâlbuki cipe vereceği paradan çok daha az bir parayla profesyonel bir yönetim desteği alsa rekabet avantajı elde eder.”

VARDAN: BİLTRONİK'TE YENİLİKÇİ FİRMALARI DA DAHİL ETTİK

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise genç girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmeleri adına tertip edilen BİLTRONİK’te bu sene yenilikçi firmalara da yer verdiklerini duyurdu.

Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olması adına rekabet gücünü artırmasını öneren Vardan, şunları ifade etti:

“Bunun için de atılması gereken en önemli adımların başında teknolojiye, Ar-Ge ve inovasyona odaklanmak gelmektedir. Aksi halde ileri teknolojik ürünleri ithal etmeyi alışkanlık haline getirmemiz mümkün değildir. Milyarlarca doları cebimizdeki telefonlara verdiğimiz, bir o kadarını daha lap toplarımıza ödediğimiz ve hatta ihracatımızda öncü konumda olan otomotiv sektöründe, sattığımızdan daha fazlasını ithal ürünler için harcadığımız göz önünde bulundurulduğunda ileri teknoloji üretmenin önemi net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu konuda ilerleme olmadığı takdirde, cari açığın önünü kesmek ve 2023 hedeflerini yakalamak daha kolay olacaktır.

Reklam
Reklam

Firmaların, yenilikçi ürünler ortaya koyamadıkları veya ayrışamadıkları zaman ayakta kalamayacaklarını bilmelerini mümkün kılmalıyız. Bunun için de, onların her birinde, Ar-Ge şuuru oluşturmalıyız.”

Cihad Vardan, bu şekilde ekonominin can damarı olan KOBİ’leri Ar-Ge faaliyetleri yapmasına ve inovatif ürünler üretmesine imkan tanınacağını sözlerine ekledi.

BİLTRONİK’te ödül alan isimler ve projeleri şu şekilde:

MÜSİAD Özel Ödülü

Hasan Basri Özdamar / HBO Motor - Tek Silindirli Yüzde 40 Yakıt Tasarrufa İmkan Veren Enjeksiyonlu Yerli Motor

Altın Proje Ödülü

Engin Güven, İsmail Hakkı Yıldız ve Mehmet Refik Demir / Türkiye’nin Yerel Türk Arama Motoru - www.ara.com.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz