Yaklaşan tehlike REACH'e dikkat

BOSAD (Boya Sanayicileri Derneği) ve İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) REACH ve VOC konularında, boya sektörü temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla bir seminer düzenledi.

Seminere konuşmacı olarak katılan CEPE (Avrupa Boyacılar Birliği) Teknik Direktörü Dr. Jacques Warnon, AB'de yapılan son çalışmalar ve gelişmeler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

AB'de üretilen ve AB üyesi olmayan ülkelerden birliğe ithal edilen kimyasal maddeleri düzenleyen REACH Tüzüğü, ana kimya sanayiinin yanı sıra pek çok ihracatçı sektörü de yakından ilgilendiriyor. REACH'in fiili ilk uygulaması için ön kayıt süreci 1 Haziran 2008 tarihinde başlayacak ve 1 Aralık 2008'e kadar ön kayıt yaptırmayan firmaların AB'ye yaptıkları ihracat tamamen duracak. BOSAD ve İKMİB düzenledikleri bu seminerle, REACH konusunda boya sektörü temsilcilerini bilgilendirdi.

Reklam
Reklam

Seminerin açılış konuşmasını yapan BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, boya sektörünü de yakından ilgilendiren REACH konusuna dikkat çekerek, BOSAD olarak REACH gibi önemli konuları tüm mesleki kuruluşlarla birlikte hayata geçirme sürecini bu seminerle başlattıklarını belirtti.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de, konuşmasında REACH Tüzüğü hakkında birlik olarak yaptıkları çalışmalara yer verdi. Murat Akyüz, REACH'in yalnızca Çevre Bakanlığı'nın değil birçok bakanlığın çalışma alanına girdiğini, bu nedenle bakanlıkların koordineli çalışması gerektiğini vurguladı.

CEPE Teknik Direktörü Jacques Warnon, seminerde yaptığı sunumda, REACH Tüzüğü'nün uygulamaya geçmesiyle birlikte maddelerin güvenliğinin sağlanması konusunda sorumluluğun yetkililerden sanayiye geçtiğini söyledi. Jacques Warnon, "Artık piyasaya ürünleriyle ilgili veri sağlayamayan firmalar için pazar yok" diye konuştu. Warnon, aynı kimyasal maddenin kaydını yaptıracak firmaların konsorsiyumlar oluşturarak maliyetleri düşürebileceğinin de altını çizdi. REACH ile ilgili en acil sürecin ön kayıt olduğunu belirten Warnon, sanayicilerin ön kayıt yaptırarak geçiş sürecinde ihracat yaparken herhangi bir sorun yaşamayacaklarını da belirtti.

Reklam
Reklam

Seminerin ikinci bölümünde ise Jacques Warnon, VOC (Volatile Organic Compounds) hakkında katılımcılara bilgi verdi. Warnon, uçucu organik bileşenler konusunda Türk boya sektörünü direkt ilgilendiren Avrupa'daki gelişmeleri aktardı. Katılımın yüksek olduğu ve firmaların REACH ile ilgili merak ettikleri konuları Warnon'a sorma fırsatı da bulduğu seminer, sektör temsilcilerine önemli açılımlar sağladı.

Avrupa Birliği tarafından 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe konulan REACH, (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına geliyor. Avrupa Birliği tarafından, çevrenin ve insan sağlığının korunması, omurgalı hayvanlar üzerindeki testlerin azaltılması gibi amaçlarla hazırlandığı belirtilen tüzük, AB'ye ihraç edilen yıllık 1 tonun üzerindeki kimyasal maddelerin Helsinki'de bulunan Avrupa Kimyasallar Ajansı'na bildirilmesi ve kayıt altına alınmasını zorunlu kılıyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı'na, AB'de yerleşik üreticiler, ithalatçılar ve temsilciler başvurabiliyor.

Reklam
Reklam

Türk kimya sektörü, ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor. 2007 yılında AB'ye yapılan ihracat 3 milyar 730 milyon dolara ulaştı. REACH'in etki alanı ana kimya sanayi ile de sınırlı değil. Kimyasal madde içeren bir ürün ihraç ediyorsanız ve miktarı yılda 1 tonu aşıyorsa, bu kimyasal maddenin de kayıt altına alınması gerekiyor. REACH'in, demir-çelik, maden, metal alaşımlar, otomotiv, kırtasiye gibi pek çok sektörü etkileyeceği tahmin ediliyor.