Yalçındağ: Anayasa değişikliği süreci şeffaf olmalı  

İskenderun (AA)- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Anayasa değişikliğine ilişkini sürecin, şeffaf olması ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmaması" gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Mustafa Kemal Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Salonunda düzenlenen TÜRKONFED Başkanlar Konseyinde yaptığı konuşmada, adaylığının ilan edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı konuşmada "Cumhuriyet'in temel ilkelerine ve kuruluş felsefesine sadakat, tarafsızlık, devletin kurumları arasındaki uyumu gözetme ve laikliğin korunması" gibi konuları öne çıkardığını anımsatırken, "topluma güvence verme
ihtiyacını hissetmiştir. Bu ihtiyacın kendisinin de gözlemlediği ve değer verdiği bir toplumsal hassasiyetten kaynaklandığı açıktır" dedi.

Reklam
Reklam

Yalçındağ, aynı şekilde hükümetin de yalnızca icraatından değil, söylemlerinin içerik ve üslubunda da azami titizlik içinde olması gerektiğini düşündüklerini belirtti.
Yalçındağ bu arada AK Partinin, seçim döneminde milletvekili adaylarını, seçim beyannamesini ve propaganda üslubunu "bir merkez sağ parti olma" hedefiyle şekillendirmiş olduğu izlenimi verdiğini ifade ederken, şunları söyledi: "Yaratılan bu beklentinin karşılanması gerekir. Ne yazık ki bu yaklaşımın kabineye beklendiği ölçüde yansıdığını göremedik. Özellikle yalnızca bir kadın bakanımızın olmasını, seçim öncesi beyanlarla bağdaşmaz bulduk. Bunların olumsuz göstergeler olmadığını düşünmek istiyoruz."

Ekonominin yapısal dönüşümünün sürdürülmesi için bir reform takvimi hazırlanarak kamuoyuna açıklanmasını isteyen Yalçındağ, "ilk 6 ayda reformların tüm çalışmaları tamamlanmalı. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz yeniden canlandırılmalı" dedi. Bir toplumun Anayasasını değiştirmenin çok ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Yalçındağ, şunları kaydetti:"Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin kalıcılığını sağlamak için, toplumsal uzlaşma kanalları açık, geniş katılımlı, çoğulcu demokratik
bir siyasal yapı zorunludur. Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin korunduğu, devlet ve birey hakları dengesini gözeten, demokrasinin evrensel ilkelerine uygun yeni bir Anayasa, toplumsal uzlaşmayı tesis ederek siyasal ve ekonomik istikrarımızı kalıcı hale getirecektir."

Reklam
Reklam