Yalçındağ: Karışım Salam-sosisi Yasaklamak Insanlığa Yapılan En Büyük Hizmettir

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Gıda,...

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nin Türk insanına yapılan en hayırlı hizmet olduğunu söyledi.

Fazlı Yalçındağ, yaptığı açıklamada, 1 Mart 2013’te resmen yürürlüğe girecek düzenlemeyle; kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilemeyeceğini belirtti. Yalçındağ, ancak tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretebileceğini belirtti.
Düzenlemeyi; ‘Türk vatandaşlarına yapılan en hayırlı hizmet’ olarak değerlendiren Yalçındağ, tebliğin çıkarılmasında emeği geçen herkese halk adına teşekkürü borç bildiklerini söyledi. Meselenin sadece salam, sosis, sucuk meselesi olmadığının altını çizen Yalçındağ, büfelere verilen hazır dönerlerin içeriğinin bilinmediğini öne sürdü.

Reklam
Reklam

"KARIŞIM ÖLÇÜLEMİYORDU"

Piyasada ‘köfte’ diye satılan ürünlerin içeriğinde zaman zaman soyaya rastlandığına dikkat çeken Yalçındağ, şöyle devam etti: “Köftenin içerisi tamamen soyadan oluştuğu için vatandaş et yediğini zannediyordu; ancak ot yiyordu. Artık soyayı soya olarak satabilecek ancak soyayı köfte diye satamayacak. Tatlandırıcılarla et tadı verilerek et diye yediremeyecekler. Mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) üretimine de izin şartı getiriliyor. Yani vatandaş tavuğun budunu, göğsünü işe yarar tüm yerlerini ayıklıyordu, kalan iskeletini de teknik bir dizi yöntemle temizliyorlardı, buna ‘mekanik parçalanmış et’ deniliyordu. Artık bu tür et üretimine de bakanlık izni şartı getiriliyor. Artık vatandaş ne yediğini bilecek. ‘Sucuk’ diye üretilen ürünün üzerine ‘benzeri’ diye yazıyorlardı. Sucuğun benzeri olur mu, ya ettir ya da değildir. Yüzde 20’si tavuk, yüzde 80’i hindi deniliyordu. Ölçülemeyen bir durum vardı. Böyle bir laboratuvar Türkiye’de olmadığı gibi dünyada da yoktur.”

Reklam
Reklam

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise karışım et ürünlerinin yasağının insanlığa yapılan en büyük iyilik olduğunu dile getirdi. Yıldız, “Dana eti diye millete tavuk ve hindi eti yediriyorlardı. Emeği geçenleri kutlamamak elde değil. Karışım ürünün şu sıkıntısı vardı; hindi ve tavuk etinde bakteri oranı çok yüksektir. Siz bir ürüne tavuk ve hindi eti koyarsanız o ürünü bakteriye boğarsınız. O zaman et tamamen bakteriyle kucaklaşıyor." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: