Yalçınkaya, Termik Santral Projesinin İptal Edilmesinin İstedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Hema Entegre Termik...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Hema Entegre Termik Santral Projesi’ni iptal etmesini istedi.

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı üyesi Rıza Yalçınkaya, Hema Entegre Termik Santrali için devam eden ÇED sürecinin sonlandırılarak projenin firmaya iade edilmesi hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni bir yazı gönderdi.

1-2 Temmuz 2013 tarihlerinde kendisine gönderilen cevabi yazılarda santral isimlerinin karıştırıldığını, ÇED Süreci durdurularak firmaya iade edilen Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali’nin iptal gerekçesinin HEMA Entegre Termik Santrali projesine hitap ettiğini belirten Milletvekili Yalçınkaya, söz konusu yanlışlığın bir an önce düzeltilerek asıl iptal edilmesi gereken HEMA Entegre Termik Santral Projesi için devam eden ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.

Reklam
Reklam

SÖZ KONUSU YER, HEMA’NIN PROJELENDİRDİĞİ ALAN

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği yazıda; “Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’ın imzasıyla tarafıma gönderilen 2 Temmuz 2013 tarih ve 30824082.050/2262 sayılı yazıda, Bartın Amasra Gömü Köyü’nde yapılmak istenen ‘Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali’ ÇED Başvuru Dosyasının, “Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarına göre, 29.11.2010 tarihli Kapsam ve Özel Format Belirleme toplantısında, ÇED Başvuru Dosyasında verilen alternatiflerden, Gömü mevkii alternatif alanına ilişkin format verilemeyen Bartın Termik Santrali Projesi için bildirilen yerler ile aynı olduğundan, bahse konu ÇED başvuru dosyasında belirtilen alanların, söz konusu faaliyet için yer seçim açısından uygun olmadığı” gerekçesiyle iade edildiği belirtilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın imzasıyla tarafıma gönderilen 1 Temmuz 2013 tarih ve 30824082.050/2234 sayılı yazıda ise aynı mevkide yapılmak istenen “Hema Entegre Termik Santrali” ÇED başvuru sürecinin devam ettiği bildirilmiştir. Oysa Hema Entegre Termik Santrali’nin koordinatları ile harita ve uydu fotoğrafları 2010 yılında format verilmeyen Bartın Termik Santrali’nin koordinat ve haritaları ile aynı alanı göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

GERİ ÇEVRİLEN SANTRAL HEMA ENTEGRE TERMİK SANTRALİ OLMALIYDI

2010 yılında format verilmeyen Bartın Termik Santrali ile aynı yere kurulmak istenen termik santralin, ÇED Başvuru Dosyası iade edilen Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali’nin değil, ÇED süreci devam ettirilen HEMA Entegre Termik Santrali olduğunu belirten CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bakanlığa gönderdiği yazıya “Batı Karadeniz Entegre Termik Santrali ise 2010 yılında format verilmeyen “Amasra Termik Santrali” ile aynı alanda projelendirilmiştir. 21 Şubat 2013 tarihinde Ankara’da yapılan “Hema Entegre Termik Santrali ÇED Format ve Kapsam Belirleme” toplantısında, Hema Entegre Termik Santrali’nin, 2010 yılında format verilmeyen Bartın Termik Santrali’yle aynı alanda yapılmak istendiği, bu nedenle “Hema Entegre Termik Santrali”ne kesinlikle format verilmemesi gerektiği; hem şahsım hem de toplantıya katılanlar diğer katılımcılar tarafından sürekli dile getirilmiş, bu hususta adı geçen termik santrallere ait koordinatların aplike edildiği haritalar da kanıt olarak sunulmuştur” diye devam etti.

Reklam
Reklam

HEMA ENTEGRE TERMİK SANTRALİ PROJESİ BİR AN ÖNCE İADE EDİLMELİ

Tüm gerçeklerin açık ve net bir şekilde ortada olmasına rağmen, sürdürülmeye çalışılan Hema Entegre Termik Santrali’ne ilişkin ÇED başvurusu sürecinin bir an önce sonuçlandırılarak geri iade edilmesi gerektiğini belirten CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya “Bakanlığınızın, tarafıma göndermiş olduğu 2 Temmuz 2013 tarih ve 30824082.050/2262 sayılı yazısında da belirtildiği üzere; daha önce format verilmeyen bir termik santralle aynı yerde yeni bir termik santral yapımı için tekrar başvurulması halinde, “yer seçimi açısından uygun olmadığı” gerekçesiyle ÇED başvuru dosyasının iade kararı gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda; Bartın İli Amasra ilçesi sınırları içinde daha önce reddedilen termik santral başvuruları göz önüne alınarak, Hema Entegre Termik Santral Projesinin bir an önce ilgili firmaya geri iade edilmesini, bu alanda gündeme gelecek yeni termik santrallere ait ÇED başvurularının da Bakanlığınız tarafından bir daha kabul edilmemesini dilerim” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz