Yale Öğretim Üyesinden Fed'e "kriz" Uyarısı

- ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Yale'in Öğretim Üyesi Stephen Roach, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri uzun süre düşük ve bilanço

- ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Yale'in Öğretim Üyesi Stephen Roach, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri uzun süre düşük ve bilanço büyüklüğünü yüksek tutarak yeni bir krizin tetiklemeye doğru ilerlediğini

Aynı zamanda Morgan Stanley Asia'nın Eski Başkanı olan Roach "Jewesh Business News" internet sitesi için bir makale yazdı. Makalesinde, FED'in 2000'li yılların başında faiz artırımını uzun süre ertelediğini, artırımlara başladığında da bunu "azap verecek kadar yavaş" yaptığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

ABD Merkez Bankası'nın faizleri uzun süre düşük ve bilanço büyüklüğünü yüksek tutarak yeni bir felakete doğru ilerlediği uyarısı da yapan Roach, FED'in yolunu kaybettiğini öne süren merkez bankalarının kriz önlemlerini olabildiğince hızlı şekilde terketmeleri gerektiğini ifade etti.

FED'in varlık alımlarıyla bilanço büyüklüğünü beşe katladığını da vurgulayan Roach, alımlara son verdikten sonra nitelikli gevşeme sihirli çubuğunu Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'na devrettiğini vurguladı ve "İkisi de, bugüne kadar görülmemiş düşük düzeylerde faizlerle FED'den de büyük likidite üretecekler" dedi.

Giderek artan miktarda nakit seli altında kalan küresel finansal sektörün daha büyük tehlike altında olduğunu du vurgulayan Roach, son dönemde piyasalarda yaşanan iniş-çıkışlara ve petrol fiyatlarındaki düşüşlere de işaret ederek, "Bu kadar çok çıranın olduğu zaman, büyük yangının ateşlenmesi için çok zaman almayacak" uyarısı yaptı ve şöyle devam etti:

"Merkez bankacılığı yolunu kaybetti... Alarm durumu çoktan sona ermiş olmasına karşın, gösterge faizler ve merkez bankaları bilançoları da dahil tüm politika kaldıraçları hâlâ alarm düzeylerindeler."

Reklam
Reklam

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: