Yalılar Kenti Edirne

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler Tarihi Alipaşa Çarşısı ziyaretinde sohbet esnasında “Evliya Kasım Paşa...

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler Tarihi Alipaşa Çarşısı ziyaretinde sohbet esnasında “Evliya Kasım Paşa Cami aslında bir yalı camisidir” dedi.

Binler, “Edirne aslında bir yalılar kenti, Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin kenarlarında yalılar varmış, ama bunlar zamanla yıkılmışlar. Biz aslında öyle bir imar planı yapmalıyız ki bu geçmişimizi de yaşatan bir imar planı olması gerekir" dedi.

Tunca Nehri kenarında bulunan Evliya Kasım Paşa Cami’ni onaracaklarını fakat ama sel yatağında olduğu için kararsız olduklarını ifade eden Binler, "Camiyi yapsak tekrar sel basma durumu olduğundan şu an için yapamıyoruz. Bu dediğim imar planını hayata geçirebilsek, Edirne, İstanbul’u aratmayan bir turizm destinasyonu olur. Edirne Osmanlı’da Balkan savaşlarına kadar önemini hep korumuştur. Evliya Kasım Paşa Cami için eski dönemlere ait birçok söylentiler var. Mesela Camiden Tunca nehrine doğru 17 basamak indiği söylenir. Yine Osmanlı Padişahlarından olan avcı olarak bilinen 4’üncü Mehmet Edirne sevdalısı olarak anılır. Sarayiçi’nde olan av köşkü günümüze kadar gelmiştir" dedi. Binler, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

800 VAKIF ESERİNDEN GÜNÜMÜZE SADECE 125 TANE KALMIŞ

Toplamda 800 vakıf kültür varlığından bahsediliyoruz, şu anda sadece bir tanesinde bulunuyoruz. Elimizde olan ilçeler dahil 125 tane yer alıyor. 700 civarında eserimiz günümüze kadar gelememiştir. Bunların arasında çeşme, mescid, medrese, tekke, cami gibi eserlerimizden günümüze çok azı gelebilmiştir.

HASAN SEZAİ DERGAHI RESTORASYONU YAPILIYOR

Hasan Sezai Dergahı restorasyonunu yaparak günümüze kazandıracağız. Hasan Sezai Dergahı eski dönemlerden gelen bir tekkedir. Ama günümüzde cami olarak kullanılmak amacıyla restorasyonunun yapılmasını bitireceğiz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: