Yalova Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisleri Yetiştirecek

Yalova Üniversitesi'nde (YAÜ), Türkiye'de nükleer enerji alanında yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması hazırlıkları kapsamında, "Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü" kurulmasına yönelik çalıştay

Yalova Üniversitesi'nde (YAÜ), Türkiye'de nükleer enerji alanında yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması hazırlıkları kapsamında, "Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü" kurulmasına yönelik çalıştay yapılacak.

Rektör Prof. Dr. Niyazi Eruslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer enerji konusunda çalışma başlattıklarını bildirdi.

Türkiye'de nükleer enerji çalışmalarının hızlandığını ve bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Eruslu, söz konusu ihtiyacın giderilmesi amacıyla Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü kurma girişimlerinde bulunduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Eruslu, bölümün kurulması hazırlıkları doğrultusunda 23 Mayıs'ta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu'nun da katılımıyla Toryum Nadir Toprak Elementi Çalıştayı'nı düzenleyecekleri bilgisini verdi.

-"Türkiye'de nükleer enerji mühendisliği gelişecek"-

Çalıştayın, Türkiye'deki nükleer enerji çalışmaları için önemli olduğunu vurgulayan Eruslu, şöyle devam etti:

"Toryum, nükleer enerjinin ham maddelerinden biridir. Dolayısıyla Türkiye'de toryum üzerinde çalışan kişileri, çalıştayda bir araya getireceğiz. Türkiye'de nükleer enerji mühendisliği gelişecek. Çünkü 3 büyük santral yapılıyor. Toryum da buna paralel bir konu. Toryum, daha düşük radyasyon yayan ve az problemi olan bir madde. Türkiye, dünyadaki en büyük toryum rezervlerine sahip 3'üncü ülke. Bundan dolayı Türkiye'nin bu konuda önü açık.

Türkiye'nin nükleer enerji konusunda hazır hale gelmesi için çalışıyoruz. YAÜ'de Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü açılması, ülkemize büyük katkılar sağlayacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarından, Türkiye'nin nükleer enerji hedefinin, Akkuyu ve Sinop'taki santrallerle sınırlı olmadığı, en az 20 nükleer enerji reaktörünün 2030'a kadar devreye alınmasının hedeflendiği anlaşılıyor. Türkiye'de nükleer konularda eğitim görmüş, lisans ve lisansüstü derecelere sahip önemli sayıda Türk nükleer enerji mühendisi ihtiyacı olduğu ortadadır. Üniversitelerimizin, nükleer enerji mühendisliği eğitimi veren birimlerinin yetersiz olduğu da açıktır."

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Eruslu, nükleer enerji mühendisliği eğitiminde planlama, uzun süreli vizyon ortaya konulması ve eğitim seferberliğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Erhan Erdoğan / Harun Kaymaz / Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: