Yalova’da “biyoteknoloji” Semineri

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde “Biyoteknoloji” konulu eğitim semineri düzenlendi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık...

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde “Biyoteknoloji” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde “Bahçe Bitkilerinde Moleküler İşaretleyiciler ve Islahta Kullanımı” konulu eğitim toplantısı enstitünün Prof. Dr. Sebahattin Özbek toplantı salonunda yapıldı.

Eğitim semineri Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından 2011 yılında kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik teklif çağrısı usulüyle çıkılan Araştırma Geliştirme ve Yenilikçilik Mali Destek Programı kapsamında “Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı başlıklı proje ile karşılıksız mali destek almaya hak kazanan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlendi. 11-15 Haziran 2012 tarihleri arasını kapsayan eğitim toplantısında katılımcılara “Bahçe bitkilerinde moleküler işaretleyiciler ve ıslahta kullanımı ve dünyadaki tarımsal biyoteknoloji” konusunda son gelişmelerin anlatılması hedeflendi. Düzenlenen eğitim seminerinde günün ilk bölümünde katılımcılara teorik bilgiler verilirken ikinci bölümde ise enstitünün biyoteknoloji laboratuarında uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Uygulamaya konulan proje ve düzenlenen eğitim semineri ile ulusal ve uluslararası düzeyde tarımsal kalkınmanın sağlanması için yenilikçi teknoloji kullanarak yeni ürün geliştirmeye yönelik araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yapılması, güçlendirilecek Ar-Ge altyapısı ve oluşturulacak bilgi birikimiyle hızla değişen iç ve dış pazar taleplerini karşılayacak düzeyde rekabet gücünün artırılması ve teknolojide sağlanan gelişmelere paralel olarak tarımsal kalkınmayı gerçekleştirecek şekilde kaliteli ve yeni çeşitlerin ilgili sektörlere daha kısa sürede sunulabilmesini sağlayabilecek altyapı ve bilgi birikiminin sağlanması amaçlanıyor.

Kursun koordinatörlüğünü Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bitki Biyoteknolojisi Uzmanı Dr. Arif Atak üstlendi. Teorik ve uygulamalı dersler yurtiçi ve yurtdışından konusunda uzman öğretim üyeleri ve araştırmacılar tarafından verildi. Bu kapsamda Udinese Üniversitesinden Prof. Raffaele Testolın, Uludağ Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Erciyes Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Aydın Uzun, BATEM’den Doç. Dr. Zübeyir Devran, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Belinda Aydın, Atatürk BKMAE’nden Dr. Mehmet Baş, Dr. Adnan Doğan ve Dr. Arif Atak kurs eğitmenleri olarak görev aldı. Düzenlenen seminerine ilgili bakanlık bünyesinde çalışmalar yürüten 14 Tarımsal Araştırma Enstitüsünden 50’ye yakın araştırmacı katıldı.

Reklam
Reklam

MARKA’nın uzmanı Dr. Arif Semerci’nin de yer aldığı eğitim semineri Prof. Raffaele Testolın’in bitki ıslah çalışmalarında gelinen son noktaya kadar yaşanan evreleri özetleyerek anlatılmasıyla başladı. Seminerde enstitü uzmanı Dr. Mehmet Baş, “Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Döllenme Biyolojisi”, Dr. Adnan Doğan “Kiraz S Allellerinin Belirlenmesinde Moleküler Tekniklerin Kullanımı” ve toplantı koordinatörü Dr. Arif Atak “Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı” konulu sunum gerçekleştirdiler. Öğleden önceki oturum biyoteknolojinin önemi ve kullanımını içeren “Islah Yöntemleri” ve “DNA İzolasyonu” konulu gösterimlerle tamamlandı.

Öğleden sonraki oturumda eğitime katılan bitki ıslahçıları iki gruba ayrıldı. Birinci grupta yer alan araştırmacılar farklı bitki türlerine ait DNA’ların izolasyonu konusunda laboratuar çalışmasına katıldı. İkinci grupta yer alan katılımcılar ise enstitülerinde biyoteknoloji konusunda yürütmekte oldukları çalışmalarda karşılaştıkları sorunları farklı üniversitelerden gelen konun uzmanı öğretim üyeleriyle paylaşma ve çözüm yolu bulma imkanına kavuşmuştular.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: