Yalova'da depremin izleri siliniyor

YALOVA (İHA) - 17 Ağustos depreminde büyük acılar yaşayan Yalova'da geçen 5 yılda fiziki yaralar sarılmasına rağmen, ekonomik ve psikolojik izler halen silinemedi.
Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, artık bilinçsiz yapılaşma döneminin kapandığını söyledi.

17 Ağustos felaketinde 2567 kişinin hayatını kaybettiği, 4505 kişinin yaralandığı, 97 bin 301 binanın hasar gördüğünü ifade eden Binicioğlu, "Artık Yalova'da bilinçsiz ve bilimsiz yapılaşma dönemi kapandı. Bundan sonra ilimizdeki konutlar, bilimsel yeterlilikleri göz önünde bulundurularak yapılacak. Bu konuda İstanbul Üniversitesi ile iş birliği yaptık. Yalova'daki tüm inşaatlar artık bu üniversite tarafından denetlenecek. İldeki deprem yaşamış binaların muhtemel bir deprem için dayanıklılığının yeteli olup olmadığı yüzeysel çalışmalarla anlaşılamaz. Yalova Belediyesi olarak bu konuda derinlemesine çalışmalar yapılacak. Artık Yalova depremde en güvenli il olma özelliğini taşıyacak. İnsanlarımızın ölümüne sebebiyet verecek hiç bir uygulamaya göz açtırmayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Eski Belediye Başkanı Yakup Koçal ise Yalova'nın şu anki durumunun deprem öncesindeki durumdan daha iyi olduğunu söyleyerek, "Yalova Belediyesi olarak deprem sonrasında gerekli tüm çalışmaları yaptık. İmar denetimleri açısından ciddi çalışmalar yapıldı. Bina güçlendirmelerine önem verildi. Tabii ki binalarda güçlendirme ne derece yeterli oldu, onu yaşanacak bir depremde göreceğiz. Ancak Yalova'da deprem sonrasında aşılamayan iki nokta olduğu kanaatindeyim. Bunların biri deprem psikolojisi, diğeri ise ekonomik sarsıntı. Ekonomik anlamda Yalova eski halini yakalayabilmek için önüne sektörel hedefler koymalı. Özellikle üniversite ve bilişim konularında önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeliyiz. Bazı çevreler halen Yalova'da inşaat sektöründen medet umuyor. Bana göre artık bu sektörde pazar bitmiştir" diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Lemi Kulunyar da, deprem öncesinde yetersiz olan yapı denetimlerinin geçen 5 yıllık süreçte bir sisteme oturtulduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Deprem sonrasında ciddi ilerleme kaydedildi. Öyle ki her türlü beton ve demir, gerekli ölçümler yapılmadan yapılarda kullanılamıyor. Bu ölçümler deprem sonrasındaki inşat işlemlerine bir ciddiyet getirdi. Deprem sonrasında yapılan binaların sağlamlığından kimsenin kuşkusu olmamalı. Ancak yaşanan deprem felaketinin 100 yılın en büyük felaketi olduğu göz önünde bulundurulursa, deprem görmüş binaların sağlamlığı yapılan güçlendirmelere rağmen tartışılır".

Yalova'nın ekonomik kriz ve peşi sıra gelen deprem felaketi ile iki kez sarsıldığını belirten Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Lütfullah Akıncı ise depremin ardından geçen 5 yılda şehrin ekonomik olarak istediği yere gelemediğini ifade etti. Halen dükkanların kepenk kapattığını, esnafın kredi borçlarını ödeyemediğini hatırlatan Akıncı, bu problemlerin aşılması için projelere ağırlık verilmesini istedi.