Yalova’Daki Yurtların Yarısında Yangın Çıkışları Uygun Değil

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, Yalova ve ilçelerinda, Adana'daki Aladağ Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen yangın faciasından sonra öğrenci yurtlarındaki denetim sonuçlandı. İtfaiye Müdürlüğü

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, Yalova ve ilçelerinda, Adana'daki Aladağ Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen yangın faciasından sonra öğrenci yurtlarındaki denetim sonuçlandı. İtfaiye Müdürlüğü tarafından 12 özel yükseköğretim öğrenci yurdu, 2 özel ortaöğretim öğrenci yurdu, 4 Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yükseköğretim yurdu, 2 vakıflara ait yükseköğretim yurdu, 6 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim yurdu, 3’ü Diyanet İşleri Başkanlığa bağlı yatılı Kuran kursu, 2’si özel yatılı Kuran kursu ve 1’i öğrenci pansiyonu olmak üzere toplam 32 öğrenci yurdu kontrol edildi.
Yapılan denetimlerde, binanın imar durumunun kullanım amacına uygunluğu, yangın merdivenleri, kaçış koridorları, yangın güvenlik holleri, acil ve yangın çıkış kapıları, acil durum yönlendirme işaretleri ve aydınlatmaları, acil durum kaçış planları, acil durum talimatnameleri, acil durum ekipleri, yangın algılama ve ihbar sistemleri, yangın söndürme dolapları, yangın pompaları, seyyar söndürücüler, gaz algılama dedektörleri, paratonerler, kazan daireleri, mutfaklar ve sığınakların yangın güvenliği açısından uygunluk, kontrol ve tespitleri yapıldı.
İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan 99 sayfadan oluşan ön raporta ilginç tesbitler yer aldı. 32 yurttan 14’ünde yangın çıkış kapılarının uygun olmadığı, 4’ünde ise bulunmadığı anlaşıldı. Yurtların 20’sinde acil kaçış planı ve acil kaçış ekibi de yok. 25 yurtta ise yangın pompasının olmadığı ve yangın pompasını besleyecek su deposu olmadığı tespit edildi. Raporun genel değerlendirme bölümünde ise şu görüşlere yer verildi:
"Yapılan denetim faaliyetlerinde ruhsatlı ve ruhsat alma aşamasında olan yatılı öğrenci yurtları denetlenmiştir. Genel sorun bu binalar yapılırken proje aşamasında yangın güvenlik önlemlerinin düşünülmemesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle apartman, mesken ya da işyeri iken daha sonradan öğrenci yurduna çevrilen binalarda birçok soruna rastlanmaktadır. 2014 yılında çıkan bir genelge ile bu durum engellense de 2014 yılından önce ruhsatlandırılmış binalarda bu sorunlar devam etmektedir. Yurt yöneticilerinin yangın konusundaki bilgi ve hassasiyetleri alınan önlemler ile doğru orantılıdır. Bu sebeple bütün yurtlarla yangın güvenlik önlemleri ile alakalı eğitimlerin yetkili ve bilgili kişilerce yapılması gerekmektedir. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik genel bir mevzuat olup yürütülmesinden bütün resmi kurumlar mesuldür. Ancak yangın güvenlik önlemleri konusunda pratik bilgiye genelde itfaiyeciler sahiptir. Yurt denetimlerini ve ruhsatlandırılmalarını yapan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yetkililerin bu konuda itfaiye müdürlükleri ile koordineli çalışması gerekmektedir. Özellikle apart, pansiyon veya apartman/mesken tarzında olup öğrencilere yatılı olarak hizmet veren denetimsiz ve ruhsatsız işletmelerin yetkililerce tespiti yapılarak biran önce gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu tür yerlerde ticari kaygı insan hayatının üzerindedir. Unutulmamalıdır ki insan hayatı her şeyden değerlidir. Bu bilinçle Yalova İtfaiye Müdürlüğü bir sorumluluk üstlenerek Belediye Başkanımız Sayın Vefa Salman’ın talimatı ile bu ön denetimleri gerçekleştirmiştir."
Belediye Başkanı Vefa Salman'ın hazırlanan bu raporu Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'a vereceği ve ilgili müdürlükleride bildireceği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: