Yamuk bina kum torbalarıyla düzeltiliyor

İZMİT (İHA) - İzmit'te 17 Ağustos Depremi'nde 15 santimetre eğilen Kocaeli Elektrik Dağıtım Şirketi'nin (KEDAŞ) 7 katlı hizmet binası, tonlarca ağırlık konularak düzeltilmeye çalışılıyor.

Kocaeli Adliyesi karşısında bulunan KEDAŞ binası, deprem sırasında taşıyıcı kolon ve krişlerinde herhangi bir hasar meydana gelmemesine rağmen, zemindeki kayma nedeniyle 15 cm. yattı.

Trilyonlarca lira harcanarak yaptırılan, fakat personelin korkudan giremediği eğik durumdaki binayı düzeltmek için yetkililer harekete geçti. İstanbul Teknik Üniversitesi Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sağlamer başkanlığındaki bir ekip, binayı düzeltmek için kolları sıvadı.

Reklam
Reklam

17 Ağustos Depremi'nde zemindeki kayma nedeniyle 15 cm. eğilen binanın yüksekte kalan kısmına, 600 ton ağırlığında cisim konuldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 250 milyar liralık ödenek çıkartılan eğik binanın düzeltilmesi çalışmaları sırasında mıcır dolu ağırlık torbalarından yararlanılırken, böyle bir yöntemin yurtdışında da kullanıldığı belirtildi.

Eğik binayı düzeltmek için şimdiye kadar 150 ton ağırlık konulduğunu bildiren yetkililer, yaklaşık 20 metre derinliğe gömülen zemin etüd aleti yardımıyla düzelmenin gözlendiğini kaydettiler. Prof. Dr. Ahmet Sağlamer'in İzmit'te 7 katlı binada uyguladığı projenin yurtdışında çok sayıda ödül aldığı bildirildi.