Yanan orman alanı kime tahsis edildi?

ANKARA (ANKA) - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kuşadası'nda geçen yıl yanan 100 hektarlık alanın bir maden şirketine tahsisinin söz konusu olmadığını ileri sürdü. Bakan Pepe, iddialara konu olan alanın ağaçlandırılması mümkün olmayan taşlık ve kayalık sahalardan oluştuğunu öne sürdü.

Kuşadası'nda geçen yıl yanan ormanlık alanla ilgili yazılı açıklama yapan Osman Pepe, Kuşadası'nda geçen yıl yanan 100 hektarlık alanın bir maden şirketine tahsis edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Kuşadası yangınında yanan alanların ağaçlandırıldığını kaydeden Pepe, iddialara konu olan alanın ağaçlandırılması mümkün olmayan taşlık ve kayalık sahalardan oluştuğunu ileri sürdü ve "Kaldı ki mevzuatımıza göre yanan alanlarda maden izni verilmeyeceğine dair kısıtlayıcı herhangi bir hüküm bulunmamakta, ağaçlandırılan alanlar dahi maden iznine konu edilebilmektedir" dedi.

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME GEREKLİ DEĞİL RAPORU VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce Kuşadası ilçesi dâhilinde Kubetaş AŞ'ye doğaltaş ve mermer arama ruhsatının 6 Kasım 2006'da verildiğinin belirten Pepe, ruhsat sahasının 100 hektar olduğunu ifade etti. Pepe, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Yetki Devri İmza ve İşbölümü Talimatına uygun olarak Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün 3 Mayıs'ta 7 bin 706 metrekarelik alanda arama safhasında işletme izni verildi. Bu izin sahasına ulaşım için gerekli olan 480 metre uzunluğunda 2 bin 878 metrekarelik alanda Bakanlığımızın tarafından ulaşım yolu izni olarak verilmiştir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İZİN VERİLEN ALANLAR TESLİM EDİLMEDİ

İzin verilen alanların izin sahibi firmaya henüz teslim edilmediğini ifade eden Pepe, bu izinler için gerekli olan "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir" raporunun da bulunduğunu kaydetti. Maden arama izinlerinde ÇED raporu olarak sadece bu belgenin istendiğini dile getiren Pepe, şöyle konuştu:

"Ayrıca, söz konusu yer herhangi bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve Turizm Merkezi kapsamında değil. Söz konusu izinlerin verilmesinde 6831 sayılı Orman Kanunu, Orman Sayılan Alanlarda Verilecek İzinler Hakkında Yönetmelik, 3213 sayılı Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği hükümlerine aykırı bir durum bulunmamaktadır."