Yanan ormanlarda ağaçlandırma çalışmaları

AYDIN (İHA) - İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Bülbül Dağı'nda başlayan ve Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne sıçrayan orman yangınında yanan 7 bin 500 dönüm alanın yeniden ağaçlandırılması için başlayan çalışmaların Aralık ayı sonunda tamamlanacağı bildirildi. Aydın Valiliği tarafından yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için başlatılan kampanyaya gelen desteklerin başka alanlara çekildiği, Selçuk ve Kuşadası'ndaki yanan ormanlık alanın tamamının Orman Genel Müdürlüğü'nce ağaçlandırılacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

20 Ağustos 2006 günü meydana gelen ve yaklaşık 48 saat sonra söndürülebilen yangının 2006 yılında bölgenin en büyük yangını odluğunu belirten Aydın Orman İşletme Müdür Yardımcısı Abid Baca, yanan ormanlarla birlikte milli değerlerimizin de kül oluğunu hatırlatarak ormanların korunması konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı. İzmir'in Selçuk İlçesi ile Aydın'ın Kuşadası İlçesi arasında yanan yaklaşık 7 bin 500 dönüm alanda çalışmaların 3 aşamada devam ettiğini belirten Baca, "Yanan alanların sürülmesi, yanan ağaçların alandan tahliyesi işlemlerinin büyük çoğunluğu tamamlandı. Yağmurların yağmasıyla birlikte ağaç dikim mevsimi başladı. Bir yandan sürüm ve temizlik işleri devam ederken diğer yandan fidan dikim ve tohumlama işlemine başlayacağız. Yanan alanlarda yollara yakın yerlere 300 bin adet fıstık çamı, geri kalan alanlara da 3 ton kızılçam tohumu ekeceğiz. Bir bölüm alan da doğal gençleşme yoluyla yeşillenecek" dedi.
Abid Baca, yanan alanların yanmadan önceki haline ne zaman döner? Sorusuna ise "Maalesef ormanlık alan kolay kolay oluşturulamıyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yanan alanlar aynı yıl içerisinde ağaçlandırılmasına rağmen, bu alanların yeşillendirilmesi ve ağaçların orman görünümünü alması için 15 yıl gibi bir süreye ihtiyaç var. Bu da kısa bir zaman dilimi değil" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam