Yangın kontrol altında

MUĞLA (İHA) - Muğla merkeze bağlı Özlüce köyü mevkiinde dün saat 14.00 sıralarında yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangını kısmen kontrol altına alındı. Yangın sarp kayalıkların bulunduğu alanda etrafı orman yangın işçileri tarafından çevrildi. Sabah saatlerince havanın yoğun sisli olması nedeniyle Muğla'ya gelen 2 amfibik uçak geri gönderildi.

Karaçam ve kızılçam ormanlarının bulunduğu bölgeye 86 Burdur, Denizli, Aydın, İzmir ve Antalya'dan 86 arazöz, Muğla ve ilçelerindeki belediyelerin itfaiyeleri, kumu kurumlarının iş makinesi ve arazözleri söndürme çalışmasına katıldı. Yangın bölgesinde toplam 1700 orman işçisi ve köylü bulunuyor. Kontrol altına alınan yangında söndürülen alanlarda soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangınının çıktığı Özlüce köyünde köylüler alevlerin sıçrama ihtimaline karşı tedbirlerini alırken, köy içinde Belediyelere ait itfaiye ekipleri ve arazözler bekletiliyor. Sarp kayalıklarda etrafı çevrilen yangına havadan 6 helikopter sürekli olarak su atıyor.

Reklam
Reklam

Yangın bölgesinde bulunan orman işçileri soğutma çalışmalarını sürdürürken, öğle yemekleri su, ekmek, domates ve peynir. İşçilere sürekli su ve yiyecek taşıyan araçlar, yolun dar olması nedeniyle hem arazözler, hem de diğer araçlar sıkıntı yaşıyor. Orman yangınını söndürmek için İzmir, Burdur, Denizli, Aydın ve Antalya'dan gelen arazözlere Belediyelerin itfaiye araçları sürekli olarak su taşıyor. Yangın bölgesine giren itfaiyeler yolda suyu biten arazözlere su takviyesi yapıyor. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, havadan helikopter ile yangını koordine ederken, yerden de Orman Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Kurtulmuşlu, Kemal Kara ve Yangın Koruma Daire Başkanı Nurettin Doğan, söndürme çalışmalarını yerden koordine ettiler.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangını söndürmek için yoğun şekilde çalışıldığını belirterek, arazinin engebeli oluşunun söndürme çalışmalarını güçleştirdiğini söyledi. Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, karadan ve havadan 1700 orman işçisinin gece boyunca yangına müdahale ettiğini ifade ederek, "Yangın bölgesine 24 saattir aralıksız olarak müdahale ediyoruz. Yangını kısmen kontrol altına aldık. Ancak bu tehlikenin geçtiği anlamına gelmez. Rüzgarın şiddetini arttırması alevlerin yeniden büyümesine sebep olabilir. Yangın alanının engebeli oluşu, yangının 100 ayrı noktada yükselmesine neden olmuştur. Misket bombası atılmışçasına her yerden alevler yükselmektedir. Yangının kontrol altına alabilmek için tüm güzergahların arazöz ve iş makineleriyle kesilmiş olması gerekiyor. Bu amaçla yanan alanın etrafını iş makineleriyle kestik. Tehlikeyi en aza indirdik. Arazözlerimiz şuan kritik noktalarda bulunuyorlar. Bu bölgede bir hafta boyunca bekleyeceğiz. Tehlikenin geçmesi için soğutma çalışmalarını dikkatlice yürütmemiz gerekiyor. Sabah saatlerinde oluşan aşırı sis nedeniyle 2 amfibik uçağı geri gönderdik" dedi.

Reklam
Reklam

Cumartesi günü saat 14.00 sıralarında Muğla Yılanlı mevkiinde çıkan orman yangınında yaklaşık 150 hektarlık orman alanı yandı. Yangına 1700 işçi, 86 arazöz, 20 iş makinesi, 8 helikopter müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına ayrıca 400 köylü vatandaşta katıldı. Yangında 2 arazöz yanarak kullanılamaz hale geldi.