Yangın söndürme uçağı kampanyasına ilgi yok

Ankara (AA)- Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Yusuf Güngör, orman yangınlarına müdahalede kullanılacak uçak almak için "Susmasın Ağaçlar, Kararmasın Gelecek" sloganıyla başlatılan kampanyanın ilgi görmemesinden yakındı.

Türkiye'nin kendine ait 12 yangın söndürme uçağı bulunduğunu anlatan Güngör, bugüne kadar orman yangınlarda 7 uçak kaybettiklerini, 5 pilotun da şehit düştüğünü belirtti.

Orman yangını söndürmede kullanılan küçük uçakların tamamının THK'ya ait olduğunu ifade eden Güngör, "Yaz aylarında gördüğünüz yangın söndürme faaliyetlerine katılan büyük uçakların, helikopterlerin hepsi kiralıktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"(THK fitre ve zekattan topladığı paraları ne yapıyor) diye soruyorlar. THK'nın fitre ve zekattan elde ettiği 100 trilyon liralık paradan 1,5 trilyon lira kalıyor" diyen Güngör, kurumun elde ettiği gelirlerin önemli bir kısmının diğer sosyal yardım kuruluşlarıyla paylaşıldığını, elde kalan para ile kurban derisi toplayan teşkilatı ayakta tutmaya
çalıştıklarını anlattı.Kampanyayı geçen yıl başlatmamalarının bazı nedenleri olduğunu belirten Güngör, şunları kaydetti:

"Birisi genel seçimler... Tüm kamuoyu seçime kilitlendi. Biz buraya para ayırsak hiçbir sonuç alamayız diye düşündük. Ama boş durmadık. Cumhurbaşkanlığından tutun da ne kadar resmi kuruluş varsa onlara konuyla ilgili dosyalar hazırlayıp gönderdik. Sadece birkaç iş adamı mektup yazdı. Onlardan da nasihat aldık. Sade vatandaş para gönderdi, oradan da topladığımız para 120-130 bin YTL civarında."