Yanlış Tohumun Çiftçiyi Mağdur Ettiği Iddiası

Antalya'nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde, bir firma tarafından kokteyl domates tohumu olduğu belirtilerek verilen yaklaşık 1,5 milyon adet tohumun,

Antalya'nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde, bir firma tarafından kokteyl domates tohumu olduğu belirtilerek verilen yaklaşık 1,5 milyon adet tohumun, sonbahar dönemine uygun olmayan bir türe ait olduğu belirlendi. Ürünlerin çiçeklenmeye başlamasıyla firmadan yanlış tohum verildiğini fark eden çiftçiler ise mağdur olduklarını ileri sürdü.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziran ve temmuz aylarında çiftçiler tarafından bir firmadan yaklaşık 1,5 milyon adet kokteyl çeşidi domates tohumu alındığını, ancak domateslerin çiçek açmasıyla çiftçilerin, kendilerine yanlış domates tohumu verildiğini anladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Hollanda'dan ithalat yapan firmanın da yanlış tohum verdiğini kabul ettiğini belirten Kayhan, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için firma yetkilileriyle görüşüldüğünü, ancak firmanın buna yönelik girişimde bulunmadığını ileri sürdü.

Süleyman Kayhan, şöyle konuştu:

"Hollanda'dan temin edilen domates tohumu başka bir domates çeşidi çıkmıştır. Bu çeşit, iklim şartlarına göre bizim bölgemize sonbahar dönemi üretimi için uygun değildir. Bölge çiftçilerimize yanlışlıkla verilen tohum, çiftçilerimizi büyük mağduriyete uğratmıştır. Çiftçilerimizin yaklaşık iki aylık emekleri, üretim için yaptıkları masraflarıyla birlikte heba olmuştur. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için çaba gösteriyoruz."

Kayhan, çiftçilerin haklarını aramak için yasal yollara başvurduklarını, seralarda tespitler yapılarak, ürünlerden örnekler alındığını bildirdi.

-Yanlış ürünler sökülmeye başlandı-

Domates tohumunu Hollanda'dan ithalat yapan bir firmadan aldıklarını ifade eden çiftçiler de ektikleri domates tohumunun yanlış olduğunu fark edince fideleri sökmeye başladıklarını, yeniden yeni fide temin ederek, seralarına yeni ürünler dikeceklerini söylediler.

Reklam
Reklam

Çiftçiler, ilgili firmanın mağduriyetlerini gidermeye yönelik girişimde bulunmadığını da iddia ettiler.

Muhabir: Mehmet Çakmak / Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz