ANKARA (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Fransa Parlamentosu Ulusal Meclisi'nde onaylanan sözde Ermeni soykırımı inkar yasa tasarısıyla ilgili olarak, fikir özgürlüğü konusunda çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek, "İfade özgürlüğünü hep birlikte savunuyorsak, bunu her yerde görmeliyiz. İfade özgürlüğüne sınır getiren böyle bir tasarı son derece yanlış. Yanlışa yanlışla cevap vermemek gerekir" dedi.
Başkan Kemal Derviş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti. Ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Derviş, Fransa Parlamentosu'nda onaylanan sözde "Ermeni Soykırımı İnkarı Yasa Tasarısı"nı değerlendirerek, ifade özgürlüğüne sınır getiren böyle bir bir tasarının son derece yanlış olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bugün bir Türk ve dünya vatandaşı olarak gerçekten üzüldüm. Geleneklerimize bağlı olarak hep büyüklük bizde kalsın isterim. Bugün Fransa'da bu konuda bu tasarıya oy verenlerin haksız olduğunu söyleyen geniş bir çevre var. Dünyanın her yerinde dostlarımız var. Türkiye'ye gelenleri her zamanki misafirperverliğimizle ağırlamalıyız" diye konuştu.
Derviş, TOBB Başkanı Hisarcıklığoğlu ile birlikte mesai arkadaşı olduklarını ifade ederek, Türkiye'nin 5 yıl önce zor bir döneminde birlikte çalıştıklarını, Hisarcıklıoğlu'ndan her zaman bilgi ve destek aldığını belirtti. Derviş, son 5 yılın ekonomik büyümesi en zor günleri geride bırakmasının temel nedeninin Türk toplumun gücü, sağ duyusu, özel sektörün katkılar ve işçi kesiminde sendikalarında vatansever ve sağduyuyla davranıp elbirliğiyle Türkiye'ye zor bir dönemden iyi bir döneme götürmeye çalıştıklarını dile getirdi. Derviş, "Türkiye döndü. Gayri Safi Milli Hasılat hızla büyümeye devam ediyor. Ancak sosyal sorunlar da devam ediyor. Büyüme yeterli ölçüde istihdam alanı yaratmış değil. İstihdam, hükümetin, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların herkesin ana hedefi. Sağlam bir istihdam, sağlam bir sanayi politikası büyümeye yönelik büyümenin paylaşıldığı bir ekonomik ortamı yaratmak hepimizin temel isteğidir" şeklinde konuştu.
Derviş, bu konuda bin yıl kalkınma hedefleri çerçevesinde Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı olarak çalıştıklarını, ayrıca TOBB, İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerle de çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Derviş, kalkınma sürecini en zayıf ve en yoksul kesimlere de götürmek istediklerini söyledi. Kalkınma sürecinde kadının önemini unutmadıklarını dile getiren Derviş, ekonomik durumunun en zor olduğu bölgelerde kadını unutulmayarak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Derviş, TOBB'un da kendilerine yardım ettiği takdirde Balkanlar'da, Kafkasya'da Ukrayna'da Filistin'de birçok Avrupa ülkesinde birlikte güzel işler yapabileceklerini söyledi. UNDP Başkanı Derviş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde ekonomi üzerine ders vereceğinin sözünü verdi. Ekonominin zor bir konu olduğunun altını çizen Derviş, kimsenin sihirli bir değneğe sahip olmadığını "Ben her şeyi biliyorum bunu yaparsak tam olur" diyemeyeceğini söyledi. Derviş, Fransa Parlamentosu'nda onaylanan sözde "Ermeni Soykırımı İnkarı Yasa Tasarısı"nın kabul edilmesiyle ilgili olarak uluslararası bir görevli olarak Türkiye'de bulunduğunu, ancak uluslararası hayata da en önemli ülkenin çifte standardın olmaması olduğunu belirtti.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kemal Derviş'in bakanlık yaptığı döneminde TOBB olarak Türkiye'nin programının oturtulması ve Türkiye'nin önünün iyi açılması bakımından ortak çalışmaları olduklarını kaydetti. Derviş'in özel sektörü destekleme konusunda da çalışmaları olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, geçmiş dönemdeki hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, Kemal Derviş'in UNDP'nin başında hak ettiği için olduğunu ve Türkiye'deki yapmış olduğu başarılı çalışmaları UNDP'de de yapacağına inandığını belirtti. Derviş ile birlikte UND ve TOBB'un hangi projelerde birlikte çalışabilecekleri ve bin yılın hedefleri programı çerçevesinde neler yapılabileceği konusunda istişare yaptıklarını söyledi. Sözde Ermeni Soy Kırımı İnkara Yasa Tasarını da değinen Hisarcıklıoğlu, tasarının meclisten geçmiş olmasının nihai bir nokta olmadığını belirterek, meclisten geçtikten sonra tasarıyı kanunlaşmış gibi algılayanların olduğunu, ancak bunun kanunlaşması için önce senatodan geçmesi daha sonra da Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, yapmış oldukları temaslar sırasında tasarının mecliste kabul edileceği fakat senatodan geçmesinin söz konusu olmayacağı yönünde beyanlar aldıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, aksi bir durum olursa, Fransa'nın aydınlıktan karanlığa gideceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Biz kaybetmeyiz onlar kaybeder. Bundan sonraki kamu ihalelerinde nükleer santral, savunma ve toplu taşımayla ilgili yapılacak işlerde durum değişecek. Bu yasada Fransa Türkiye'ye olan düşmanlığından çok dünya arenasında kendi geleceğine karar verdi. Türkiye'nin önümüzdeki döneminde ihalelerde Fransız kamu firmalarını düşünmemesi gayet doğaldır" dedi.