Yapay sigara bağımlılıktan kurtarmıyor

IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk, sigara bağımlılığının fizyolojik ve psikolojik olarak değerlendirilmeden tedavi edilemeyeceğini söyledi.

Serintürk, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, yılda 5.4 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini, bu rakamın 2015 yılında 6.4 milyona, 2030 yılında ise 8.3 milyona çıkacağının öngörüldüğünü vurguladı. Sigaradan ölenlerin sayısının HIV/AIDS'ten ölenlerin sayısından yüzde 50 daha fazla olmasının beklendiğini ifade eden Serintürk, dünyadaki ölümlerin yüzde 10'unun sigara kaynaklı olacağının tahmin edildiğini belirtti.

İnsanların göz göre göre ölüme gitmek istemediğini, ancak sigarayı bırakma yöntemlerini de bilmediğini söyleyen Serintürk, sigarayı bırakmaya çalışanların çok ilkel ve kendine göre yöntemler uyguladığını, bundan da sonuç alamadığını ifade etti.

Reklam
Reklam

"MADDE BAĞIMLILIĞI AYNEN DEVAM EDİYOR"

Bir ithalatçı firmanın Çin'den yapay sigara ithal ettiğini hatırlatan Serintürk, "Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ gibi ünlüler bu yapay sigaraları kullanmaya başlamış bile. Nikotin partiküller halinde solunup kana karışıyor. Yani madde bağımlılığı aynen devam ediyor. Sadece sigaranın içindeki 4 bin 700 kimyasal madde yok. Bir de pasif içicileri koruyor. Böylece nikotinin zararları sadece kişinin kendisine oluyor. Aslında bu cihaz yardımı doktor kontrolünde olursa kişi başarılı olabilir. Ama her yöntemde olduğu gibi bunda da kişi yalnız bırakılırsa başarısızlık kaçınılmazdır" dedi.

Bağımlılığın fizyolojik ve psikolojik olarak değerlendirilerek tedavi edilmesinin şart olduğunu kaydeden Serintürk, "Dünyadaki sigara bırakma yöntemlerinde sadece IQS, her iki açıdan konuyu ele alıyor. Psikolog desteği olmadan kişinin sigarayı bırakması mümkün olmuyor. Hiçbir destek almadan başaranların oranı yüzde 2. Yapay sigarada da sonuç aynı olacaktır. Ama pasif içicileri korumadaki başarısı yüzde 100 olacağı kesin. Her yıl 15 bin pasif içicinin hayatını kaybettiğini biliyoruz.Tabi bu kayıtlara geçen rakamlar. Önlem alınmazsa bu rakam 2025 yılında 240 bine ulaşacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

(İHA)

Anahtar Kelimeler: