Teknoloji alanındaki ilerlemeler sonucunda yapay zekâ denilen bir kavram hayatımıza girmiştir. Bu kavrama bağlı olarak yapay zekâ mühendisliği gibi yeni nesil meslek grupları da ortaya çıkmıştır. Son dönemlerde oldukça popüler bir meslek hâline gelen yapay zekâ mühendisliği, yapay zekâ teknolojisinin sunduğu iş kollarından biri olmakla birlikte yapay zekâ mühendisliğinin önü açık mı konusunu da gündeme getirmektedir.
Yapay zekâ mühendisliği son zamanlarda insanların karşısına çok sık çıkan yeni nesil iş kollarından biridir. Teknoloji alanında birçok önemli gelişme yaşanmaktadır. Bu gelişmelerden dolayı yeni iş kollarına gereksinim duyulmaya başlanmıştır. Yapay zekâ mühendisliği de bu gereksinimlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan aklını taklit eden ve insanların yaptığı işleri yapan teknolojik makineler, yapay zekâ olarak tanımlanmaktadır. Bu makinelere insan yeteneklerinin kazandırılmasını sağlayan ve yapay zekâ ile alakalı gerekli bilgilere sahip olan kişiler, yapay zekâ mühendisi olarak tabir edilmektedir.
Yeni nesil meslek gruplarından biri olan yapay zekâ mühendisi işi için kişilerin bazı becerilere sahip olması ve yapay zekâ ile ilgili konulara hâkim olması gerekmektedir. Bunun için de en başta yapay zekâ konularını içeren ve bu konular üzerine eğitim veren bölümlerden mezun olunmalıdır. Bu bağlamda yazılım ya da bilgisayar mühendisliği gibi meslekler üzerine eğitim alınabilir. Burada önemli olan yapay zekâ mühendisi olmak isteyen bireylerin akademik yönden eğitim alması ve yapay zekâ teknolojisi ile ilgili gerekli bilgilere sahip olmasıdır. Ancak yalnızca üniversite okumak yetmeyebilir ve bunun yanı sıra yapay zekâ konularını baz alan çeşitli sertifikaların da alınması gerekebilir. Bu eğitim sertifikaları arasında veri girişi kurulumu, makine öğrenme algoritmalarını içeren eğitimler ile yazılım üretim döngüsü gibi konularının geçtiği eğitimler sıralanabilir.
Yapay zekâ mühendisi olarak çalışan insanların birçok önemli görevleri ve sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumluluklarından biri insan aklına benzer davranışların makinelere aktarılmasıdır. Ayrıca bu yeni nesil mesleğe ilgi duyanlar için yapay zekâ mühendisliği maaş konusu da ayrı bir öneme sahiptir. Yapay zekâ mühendisi olarak hizmet veren kişilerin yaptığı işler ise genel itibariyle şu şekildedir:
Teknoloji çağının en dikkat çekici mesleklerinden biri olan yapay zekâ mühendisliği ile ilgili en sık karşılaşılan konulardan biri yapay zekâ mühendisi maaşlarıdır. Öncelikli olarak bu mesleğin yapılabilmesi için kişilerin yapay zekâ konularını içeren eğitimlere katılması ve en az lisans mezunu olması gerekmektedir. Geleceği oldukça açık olan yapay zekâ mühendisliği mesleğinde kişilerin uzmanlık seviyesine göre maaşları belirlenmektedir. Özellikle yurt dışında iş fırsatları oldukça fazladır. Dünya çapında yapay zekâ mühendisi maaş konusu senelik 300 bin dolar bazındadır. Ülkemizde ise bu miktar en düşük 33.200 TL olarak belirtilirken en yüksek ise 75.000 TL civarındadır.
Yapay zekâ mühendisliği mesleği hem yurt dışında hem de ülkemizde oldukça popüler mesleklerden biri olarak gösterilmeye başlanmıştır. Bu noktada yapay zekâ mühendisliği nerede var konusu karşımıza çıkabilir. Türkiye genelinde bu meslek üzerine eğitim veren birçok eğitim kurumu bulunmaktadır. Bu eğitim kurumları arasında Bahçeşehir Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi gibi üniversiteler yer almaktadır.
Bu meslek üzerine eğitim almak isteyenlerin yapay zekâ mühendisliği sıralama konusu ile taban puanların kaç olduğu gibi konuları yakından takip etmesi önemlidir.