Yapay zekâ teknolojileri, son dönemde oldukça ilgi çeken konulardan biri olarak, hayatın pek çok alanında etkili olmaya başlamıştır. Yapay zekâ araçları, insanların yaptığı veya yaparken zorlandığı işleri daha hızlı bir biçimde gerçekleştirebilmektedir. Bu işler arasında, görsel oluşturma, metin yazımı, kod üretme gibi pek çok iş bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında yapay zekâ uygulamaları, günlük işleri daha hızlı ve eğlenceli hâle getirmesiyle bilinen ve ilgi çeken araçlar arasındadır.
Yapay zekâ konusunda en çok yapay zekâya soru sorma işlemi merak edilmektedir. Zira, yapay zekâ kullanıcılarla sohbet edebildiği gibi aynı zamanda ilginç bilgiler de verebilmektedir.
Yapay zekâ araçları yalnızca fotoğraf ve videolar oluşturmamakta aynı zamanda kullanıcıların sorularına yanıt verme özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Yapay zekâ araçlarının, karışık sorunları çözmek için insanlarla iletişime geçerken yanıt verme becerisi, insan beyni gibi düşünebilme özelliğini kazanmasını sağlar. Bu noktada yapay zekâya nasıl soru sorabilirim sorusunun yanıtı aranmaktadır.
Yapay zekâya soru sorma işleminde en önemli şey doğru soru sormaktır. Yapay zekâya doğru soru sormak kaliteli bir yanıt almanın ön koşullarındandır. Yapay zekâ araçları soru biçimlerine bağlı olarak aynı konularda farklı yanıtlar da verebilmektedir. Dolayısıyla hatalı bir soru kalıbı kullanılırsa hatalı bir cevap alınacaktır.
Bu araçlar arasında ChatGPT, Siri veya Alexa gibi sesle iletişime geçebilen asistanlar, müşteri hizmetleri, sohbet robotları veya sanal danışmanlar/terapistler ve diğer hizmetler bulunmaktadır. Ancak, yapay zekâ araçlarından biri olan ChatGPT, soru sorma konusunda en çok tercih edilen ve bilinen programlardan birisidir. Yapay zekâya doğru soru sorma şekilleri aşağıdaki gibidir:
Soru: “Bugün hava nasıl?”
Bu soru şekli geniş bir bağlamda olduğunda doğru bir yanıt gelmesi mümkün değildir. Dolayısıyla spesifik olarak şu şekilde sorulmalıdır: Bugün İstanbul’da hava nasıl?
Soru: “İyi bir restoran tavsiye edebilir misin?”