Yapay zeka araştırmacıları doom oynamaya hazırlanıyor

Yapay zekalar milyarlarca hamle imkanı olan Go isimli 3,000 yıllık Çin yapımı strateji oyununda insanları yenmeyi başardı. Peki yılların video oyunu Doom'da ne kadar başarılı olacaklar?

Burak Doğramacı / Mynet Haber

Bu yıl Computational Intelligence and Games Conference(CIG) isimli yapay zeka ve bilgisayar oyunları konferansında araştırmacılar bu sorunun cevabını bulmaya çalışacak. Bu yeni meydan okumayla robotların bir bilgisayar oyununda ne kadar başarılı olacağını göreceğiz.

Aklınıza 'botlar' geldi mi?
Normalde kulağa çok da zor olmayacak bir görev gibi gelse de hatırlatmakta fayda var. Yapay zeka ile bilgisayar oyunlarında gördüğümüz "Botlar" aynı zekaya sahip değil. Botlar oyunların işleyişine, haritalara, silahlara ve oyuncunun oyunda bulunduğu yere tümüyle hakimken oyunu oynayan bir yapay zeka aynı oyunu oynayan bir insan gibi sadece önündeki ekranı görebilecek.

Reklam
Reklam

Bu da yapay zekanın etrafındaki gerçekliği insanlar gibi algılamayı öğrenmesini gerektirecek. Go oyununda başarılı olan ve Google'ın sahip olduğu DeepMind isimli yapay zekanın kurucularından Demis Hassabis, yapay zekaların bu yıl zorlanacağı asıl konunun bu görsel gerçekliği anlamak olabileceğini şu sözlerle açıklıyor: "Doğal olarak insanların bilgisayarlardan daha iyi oynadığı birçok oyun mevcut, örneğin StarCraft. Strateji oyunları "az gözlemlenebilirlik" sebebiyle ortaya çıkan az bilgi ile stratejik kararlar verebilme yeteneğini gerektiriyor. Go oynamanın kolay yanı makinanın tüm tahtayı görebilmesiydi, böylece bilgisayarın işi daha kolay oluyordu."

Doom, StarCraft gibi bir strateji oyunu olmayabilir ama "az gözlemlenebilirlik" her oyunda olduğu gibi bu oyunda da mevcut. Yapay Zeka araştırmacıları Minecraft'a da benzer sebeplerle yönelmiş. Geçtiğimiz Mart ayında Microsoft yapay zekaların oyunda daha rahat gezebilmeleri için açık kaynaklı bir platform geliştirmişti. Araştırma böylece robotların sanal dünyada gezmelerini sağlayarak fiziksel dünyada da gezmeyi öğrenebilmelerini amaçlıyor. Bilim insanları "bunun genel bir zeka geliştirme temeli olduğunu düşünüyoruz" diyor.

Reklam
Reklam

'Yapay zeka ve insan savaşı' simülasyonu için şartlar hazır sayılır

"Görsel Yapay Zeka Doom Yarışması" aynı zamanda katılımcıların "Geliştirilmiş Derin Öğrenme" denilen öğrenme çeşidi ile katılmalarını teşvik ediyor. DeepMind'ın Go dünya şampiyonunu yenmesini sağlayan öğrenme çeşidi olarak tanıtabileceğimiz bu yol normal öğrenme yani büyük bilgi birikimlerini analiz ederek modeller çıkarmak ile geliştirilmiş öğrenme yani bilgisayarların evcil hayvanlar gibi ödül karşılığında eğitilmesinin karışımından oluşuyor.

Yarışma şimdilik ısınma turları için kabul aşamasında ve son tarih de 31 Mayıs. Son katılım tarihi Ağustos ayında ve Eylül ayında da Yunanistan'da düzenlenecek turnuva başlayacak. Bir tarafta roket atarlı ve haritanın tümüne hakim botlar diğer tarafta ise belirsiz bölgelere yerleştirilmiş silahlara ulaşmaya çalışacak yapay zekalar olacak ve aynı insanların oynadığı Doom Deathmatchleri gibi rakibini en çok öldüren kazanacak.

Reklam
Reklam

Kaynak: AI researchers get ready for a deathmatch with Doom gaming challenge