Yapay Zeka İnsanlığın Sonunu Getirebilir mi?

Yıllardır filmlerde gördüğümüz zeki robotların yapılmasına ramak kaldı

Bir Kaç Sene İçinde Yapay Zeka Hazır

Akıllı telefonlardan santrallere, fabrikalardan ulaşıma kontrolü eline bıraktığımız bilgisayar sistemlerinin, kendi kendine karar verebilen yapay zekalara kavuşmasının an meselesi olduğu söyleniyor. Şimdiden birçok uzman yapay zekanın insanlık için tehdit olabileceğini iddia etmeye başladı.

Yapay Zekaya Sahip Bilgisayarların Sınırı Olacak mı?

Birçok kişi oluşturulacak bir yapay zekanın insanın hayal edemeyeceği derecede bir akla sahip olacağını ve kendini geliştirmede sınırı olmayacağını söylüyor. İddialara göre herhangi bir görev için yapılsa bile yapay zekalı bilgisayarın bununla yetinmeyebilir ve kontrolden çıkarak tehlikeli olabilir. İnsanlar İçin Tehdit Oluşturur mu?

Sadece Bir işi yapmaya programlı bile olsa düşünebilen bir beyne sahip olan makinenin özgür kalmak için neler yapabileceği kestirilemiyor. Çoğuna göre bu büyük bir risk. Örneğin sadece bir çip yapmakla görevli yapay zeka, bu görevini yerine getirme amacıyla kaynakları yok etmeye kadar varacak eylemlere girişirse sorusuna cevap bulunamıyor. Aşılmaz Kurallar Koymak Risk Olur mu?

Yapay zeka geliştirilirken I Robot filmindeki gibi insana zarar vermesini engelleyecek kurallar konabileceği konuşulurken, buna karşı çıkan uzmanlar, düşünebilen bir makinenin bu kısıtlamalardan kurtulmak için yeni bir mantık geliştirebileceğini ve insanları koruma adına onları köleleştirebileceğini düşünüyorlar. İnternet Ağı Tehlikeli mi?

Tüm dünyaya yayılmış geniş internet ağına sızan bir bilgisayarın neleri kontrol edebileceği tahmin bile edilemiyor. Kendi kendine düşünebilen bir bilgisayar programı network'ü kullanarak tüm askeri tesislerin kontrolünü eline geçirirse ya da havadaki uçakların radar sistemlerini bir anda değitirerek bir kaos oluşturursa bunu engellemek nasıl mümkün olacak. Yapay Zekanın Sınırları Kestirilemiyor

İnsan beynine oranla kat be kat daha hızlı çalışan bir bilgisayarın var olan bilgiyi ne kadar geliştirebileceği kestirilemiyor. Bir anda insan zekasının çok üzerinde bir kapasiteye ulaşacak yapay zekanın, bilme sınırı nereye kadar dayanacak sorusuna cevap verilemiyor. İyi Yürekli Bir Yapay Zeka

Bazıları tüm ahlak kurallarının daha yapılırken yapay zekaya yükleneceği ve bu şekilde iyi yürekli bir bilgisayara sahip olunacağını iddia etse de şimdiden birçok kişi, ahlak kurallarını kendine göre yorumlayabilecek bu zeki varlığın network'ü kullanarak insanlığın sonunu getirebileceğini düşünüyor. Şu anda savaşları önlemek için insanları yok etmeye karar verebilecek bir yapay zeka yapılmamasını temenni etmekten başka bir yol yokmuş gibi görünüyor.

Reklam
Reklam