Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla faaliyete geçen yapı denetim firmaları büyük sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. 2 yıl önce de Sivas’ta faaliyete başlayan yapı denetim firma sahipleri, yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle acil çözüm bekliyor.
Firma sahipleri, müteahhitle devlet arasında kalmaktan yakınıyor. Rekabet ortamında yapıları kim daha sıkı kontrol ediyorsa iş yapamadığını belirten firma sahipleri, müteahhitlerin işi ucuz yapan incelemeyen firmalara iş yaptırdığını, Bakanlığın işin uzmanı olmayana da belge verdiğinden şikayet ediyor. Firmalar işi kendilerine Bakanlığın vermesinde birleşiyor.
"DEVLET YAPI DENETİM FİRMALARINI MÜTEAHHİTE KUL ETMİŞ"
Sivas Mimarlar Odası Başkanı Serdar İnce, mantık olarak devletin çok iyi bir şey düşündüğünü, ancak tek bir yerde hata yaptığını belirterek, devletin yapı denetim firmalarını müteahhide kul ettiğini söyledi. “Onun haricinde sistemin kendisi düzgün, rekabet ettiğinizde fiyatı minimuma indirdiğiniz zaman gerisi, bütün personel göstermelik oluyor.” diyen İnce şöyle devam etti: "5 tane kontrol denetçisi var, bunların altında hep bir kontrol mühendisi var. Bu 12-13 kişilik bir istihdam demek oluyor. Diğer firmalarla rekabete girdiğiniz zaman bir emekli veya genç birine 'sana şu kadar vereyim, sen işe gelme, iş olursa imza atarsın' gibi bir durum oluyor. Bu durumda siz 14 kişilik işi 3 kişiyle yapıyorsunuz. Düzgün bir iş de sağlanmıyor. Serbest piyasa ekonomisinde 9 -10 tane firma var Sivas’ta, bu daha da sorun. Hemen duyuluyor, A firması işi daha kolay tutuyor, kontrol etmiyor, müteahhitler o zaman A firmasını tercih ediyor. Halbuki iş kaygısı olmasa müteahhitle
Yapı denetim firmalarının iş almak için denetimli-denetimsizlik yaptığına vurgu yapan Serdar İnce, laboratuvarların da aynı şekilde müteahhitlere bağımlı olduğunu, birbirlerinden bağımsız olmaları halinde daha kaliteli işlerin ortaya çıkacağını kaydetti. Herkesin müteahhit olabildiğine işaret eden Mimarlar Odası Başkanı İnce, “Önüne gelen ek iş olarak müteahhit olabiliyor. Bunun da bir belgesi olmalı. Müteahhit şirketlerine şirketin yarı hissesinin inşaat mühendislerinden olması istenilmeli.” önerisini getirdi.
"MÜTEAHHİTLE DEVLET ARASINDA KALDIK"
Kayalar Yapı Denetim firmasından Muhammet Kutup ise müteahhitle devlet arasında kaldıklarından yakınarak, "Kontrol ederken eksikleri gideriyoruz. Çevre ve Şehircilik bizi denetlediğinde, bize baskı yaptığında, biz de müteahhitlere baskı yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da ticari ilişkimize zarar veriyor. Müşteri memnuniyeti olmuyor. Sivas’ta iş hacmi de küçük. Çevre ve Şehircilik denetiminde bir pencere ölçüsü dahi tutmasa; yapı denetim firması görevini yapmamış diye verilen en hafif ceza 2 ay kapatma... 2 ayda 15 mühendis çalıştıran adam ne yapacak. Denetlediği inşaatlara da bir çivi bile çakılamıyor.” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar bir iyileştirme olmadığını belirten Kutup, sözlerine şöyle devam etti: “Herkes şunu iyi biliyor, (Belediye, Bakanlık, yapı denetimciler, müteahhitler), herkes şunu söylüyor: Bu işin Bakanlık nezdinde bir kontrolü olmalı, Ben işi belediyeden veya bakanlıktan almalıyım, onlar da işi hakkaniyetli olarak 11 firmaya eşit bir şekilde dağıtmalı. Müteahhit, yapı denetimi seçmemeli ki bir yaptırımı olsun. Müteahhide sözümüzü geçiremiyoruz, devlet hepsini dört dörtlük istiyor.”
"MÜTEAHHİT, SIKI KONTROL ETMEYEN DENETÇİYİ SEÇİYOR"
Güzel Yapı Denetim firmasından Hikmet Güzel, kamu adına iş yapan firmaların kamunun belirlediği fiyattan iş yaptığını, ancak kendilerinin de kamu adına iş yapmasına rağmen müteahhidin kendileriyle pazarlık yaptığından şikayet etti.
“11 eleman çalıştırıyorum, her ay 20-25 bin TL eleman giderim var. Buna karşılık işim yok. Başta yanlış olan müteahhitle yapı denetim firmasını muhatap etmesi. Müteahhit kendisini fazla sıkmayacak, kontrolü fazla yapmayan denetim firmasını seçiyor.” diyen Güzel, sözlerine şöyle devam etti: “Biz istiyoruz ki rekabet yerine sabit fiyat gelmeli, müteahhit bizi seçmemeli, işi devlet vermeli. Bizlerle müteahhit arasındaki para işini kesmesi lazım. Ben iş kaybederim ya da iş alamam kaygısıyla müteahhide şirin görünmek için taviz vermemeliyiz. Bir diğer husus yapı denetim firmasıyla fiyat pazarlığına giriyor. Öbür firma 100 lira ucuz yapıyorsa hemen ona gidiyor. Adam bana para veriyorsa ben onu nasıl denetleyeceğim. Ben işi sıkı tuttuğum zaman bir daha bana iş getirmediği gibi bir de diğer müteahhitlere 'ona gitmeyin, o çok sıkıntı yapıyor' diye propaganda yapıyor.”
Hangi yapı denetim firması incelemeden onaylıyorsa, işi bilmiyorsa müteahhidin ona gittiğine vurgu yapan Hikmet Güzel, “Proje baştan eksik ve hatalı oluyor. Bakanlık işin uzmanı olmayana da belge veriyor. Ben 30 yıllık mühendisim, hiç projeyi bilmeyen adam da proje denetliyor." dedi. Güzel, başka şehirlerle aynı şartlarla iş yaptıklarını belirterek, “Onlar para kazanırken bizde iş yok, aldığımız para harcamalara yetmiyor, iflasın eşiğindeyiz. Yapı denetim firmaları iş alamayınca emeklileri çalıştırmak zorunda kalıyor. Onlar için bir yan gelir kapısı oldu. Bakanlık bizi denetlediği zaman kitapta ne yazıyorsa onu istiyor, ama piyasa şartları öyle değil. En ufak bir şeyde firma kapatmayla karşı karşıya kalıyoruz.” diye konuştu. Firma sahibi Güzel, Bakanlığın ya firma sayısını azaltması, ya sabit fiyat uygulaması, ya da işin bakanlık tarafından verilmesi gerektiğini, aksi takdirde yapı denetim firmalarının biraz zor ayakta kalacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz