Yapı ve Kredi Bankası şirket raporu

İSTANBUL (İHA) - Çukurova Grubu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) arasındaki ek sözleşmenin geçerliliğini koruduğu bildirildi.
Ata Yatırım tarafından Hazırlanan Yapı ve Kredi Bankası Şirket Araştırma Raporu'nda, ek sözleşmeye göre, Çukurova Grubu'nun TMSF'ye olan 2 milyar doların üzerindeki borcunu yaklaşık 2 yıl içinde ödeyeceği, ödemenin, grup iç kaynaklarından mı, yoksa yeni bir kredi ile mi yapıldığının belli olmadığı, zorlu geçen ilk round'tan sonra yatırımcıların bundan sonraki ödemeleri temkinli beklediği belirtildi.

Reklam
Reklam

Söz konusu ödemenin şu an itibariyle Çukurova ve Yapı ve Kredi Bankası arasındaki durumu değiştirmediği kaydedilen raporda, "Orada eski anlaşmaya dönüldüğü açıklanmıştı. Bir diğer deyişle, Yapı ve Kredi Bankası grup kredilerini 9 yılda tahsil edecek. Bu da bankanın satışında önemli sorunlardan birisi olacaktır. Ama bu son
gelişmeden sonra orada da acaba kredilerin geri ödenmesinde ek anlaşmaya dönülebilir mi, sorusu akla geliyor. Bunu gelecek açıklamalardan belki göreceğiz. Ama bunun için ek finansman gerekiyor, o da şu anda var gibi görünmüyor. Neticede bu ödeme grubun çabasının devam ettiğini gösteriyor. Ama bunun gelecekte devam edip

edemeyeceği, hep tedirginlikle beklenecek. Yapı ve Kredi Bankası için 'nötr' önerimizi koruyoruz" denildi.

Raporda Çukurova Grubu'nun, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) olan borcunun ilk iki taksiti olan 30 milyon doları 151 bin 875 dolarlık faiziyle birlikte Fon'a ödediği hatırlatıldı ve "Böylece Çukurova'nın TMSF ile anlaşması yürüyor. TMSF daha önce yaptığı açıklamada, 15 milyon dolarlık ilk taksitin önce 30 Eylül ve daha sonra da 11 Ekim olarak belirlenen ödeme günlerinde ödenmemesi nedeniyle birinci ve ikinci taksitlerin tamamı olan 30 milyon doların faiziyle birlikte 31 Ekim'e kadar ödenmemesi halinde grup ile Fon arasında Ağustos başında yapılan ek sözleşmenin feshedileceğini ve 31 Ocak 2003 tarihli ana sözleşmeye döneceklerini açıklamıştı" ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam