Kredi kullananlarla bankalar arasındaki 'yapılandırma masrafı' mücadelesinde kazanan taraf tüketiciler oldu. Mahkeme, kredilerde yapılandırma işleminde bankaların hiçbir şekilde 'masraf' adı altında ücret talep edemeyeceği kararına vardı. Bir kamu bankasından konut kredisi alan Fikret Korkmaz'ın masraf adı altında ödediği bin 79 TL 'konut kredisi yeniden yapılandırma masrafı'nın iadesine karar verildi. Bu, yapılandırma adı altında alınan ücretlerle ilgili ilk uygulama oldu. Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, "Benzer sorunları olanların tek tek dava açması gerekiyor. Çünkü bu karar yasal olarak emsal gösterilemiyor. Bankalar da bu kurala güvenerek kredi müşterilerine aynı oyunu oynuyor" dedi.
PARASINI ALDI
Fikret Korkmaz, 4 Mart 2008'de bir bankadan konut kredisi çekti. Şube, Korkmaz'dan bin 200 TL'si 'dosya masrafı' ve 607 TL'si 'sair masraf' adı altında toplam bin 807 TL kesinti yaptı. Faiz oranlarındaki değişme sebebiyle bankaya müracaat eden Korkmaz, 10 Eylül 2009'da borcunu yeniden yapılandırıldı. Banka şubesi, yapılandırma sırasında Fikret Korkmaz'dan sıfırdan kredi çekiyormuş gibi bin 79 TL 'yapılandırma bedeli' aldı. Mahkemeye başvuran Korkmaz, parasını tahsil etti.
'BÖYLE BİR HAKLARI YOK'
Avukat Şükran Eroğlu, kredi yapılandırmasının yeni bir borç alımı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Eroğlu, formülle ilgili şu bilgileri verdi: "Yapılandırmada hiçbir banka kesinlikle masraf alamaz. Tüketici bunu isteyen bankaya dava açacağını söylemeli. Masraf alırlarsa da mutlaka üşenmeden dava açmalılar."