Yaptığı Körüklü Çizmeler Dizi Oyuncularının Ayağında

Burhan CEYHAN/ İNCİRLİOVA Aydın ve yöresinde yiğitlik ve gösterişin simgesi kabul edilen körüklü efe çizmesi gönümüzde eskisi kadar rağbet görmüyor. Sadece meraklılarının özel

Burhan CEYHAN/ İNCİRLİOVA Aydın ve yöresinde yiğitlik ve gösterişin simgesi kabul edilen körüklü efe çizmesi gönümüzde eskisi kadar rağbet görmüyor. Sadece meraklılarının özel olarak yaptırdığı büyük ustalık isteyen körük çizme, son zamanlarda sipariş üzerine imal edilip, yurt içi ve dışına gönderiliyor. 12 yaşından bu yana körüklü çizme yaptığını belirten İzzet Erkaç, son zamanlarda televizyon ekranlarında yayınlanan köy ve kırsal alan temalı dizilerin mesleğin biraz olsun kımıldamasına yardımcı olduğunu söyledi.
İncirliova İlçesi'ndeki atölyesinde mesleğini devam ettiren İzzet Usta, yaptığı çizmelerin daha önce özel bir televizyon kanalında yayınlanan 'Baba Ocağı' ve çekimleri Muğla'da devam eden 'Güzel Köylü' dizisindeki oyuncular tarafından kullanıldığını belirterek, "23 Aralık'ta TRT'de yayınlanacak 'Filinta' isimli dizinin oyuncuları için körüklü çizme hazırladım. Geçen Ekim ayında Aydın'a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği "Devecilik kültürünün devam ettiği il ve ilçelerde bulunan Yörük Derneği üyeleri sayesinde, daha çok efenin giydiği bu çizmelerin modası geçmiyor. Çizme deyince aklımıza yiğit, efe gelir. Bu kültürün hayatta kalmasında yörük derneklerinin çok büyük bir emeği var. Efe çizmeleri, yöremizde bulunan deve ve boğa güreşlerinin aksesuarıdır."
Sağlam bir körüklü çizmeyi 15 günde yaptığını anlatan İzzet Usta, "Efe çizmelerinin baklava, marul, akordeon ve simit gibi 4 ayrı körük modeli bulunuyor. Bir çizmenin kaliteli olup olmadığını giyerken ve yürürken çıkardığı sesten anlamak mümkündür. Son zamanlarda kadınlar da Efe çizmelerine rağbet gösteriyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: