Yaralarını "aynı Acıyı" Yaşayan Doktorlar Sarıyor

Aralarında eski sağlık bakanının da bulunduğu 8 Filistinli doktor, Yayladağı ilçesindeki kamp ve evlerde kalan Suriyelileri sağlık taramasından geçiriyor.

Aralarında eski sağlık bakanının da bulunduğu 8 Filistinli doktor, Yayladağı ilçesindeki kamp ve evlerde kalan Suriyelileri sağlık taramasından geçiriyor.

Filistin Eski Sağlık Bakanı Dr. Basim Naim ve beraberindeki 8 Filistinli doktor, Suriyelilerin yaşadıkları zor günlerinde onların yanında olmaya ve yaralarını sarmaya çalışıyor.

Filistin hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Suriye halkına destek için Türkiye'ye gelen sağlık gönüllüleri, Yeryüzü Doktorları aracılığıyla Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kamp ve evlerde kalan Suriyelileri sağlık taramasının geçirirken, bunun yanı sıra Suriye halkına da 20 ton un yardımında bulundular.

Reklam
Reklam

Filistinli doktor Vail Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'daki temasları sırasında insanların ihtiyaçlarına cevap verebilmeye çalıştıklarını söyledi.

Suriyelilerin sorunlarını, acil ihtiyaçlarını yerinde görmek için Türkiye'ye geldiklerini anlatan Osman, Türkiye'ye gelen 8 kişilik gönüllü doktorlar arasında farklı alanlarda uzmanların bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Suriyelilerin sağlık konusunda birçok eksiklikleri bulunduğunu, bunun en önemlilerinden birinin de ilk yardım müdahalesi olduğunu fark ettik. Bu yüzden ziyaretlerimiz sırasında, Suriyeli kardeşlerimize ilk yardım eğitimi de verdik. Çünkü Suriye'de kimin ne zaman yaralanacağı, hastalanacağı belli olmayan bir ortam var. Her an onlarca yaralıyla karşılaşabilirler. Bazı bilinçli basit müdahalelerin hayat kurtardığını biliyoruz. Bu nedenle bu eğitimin onlara çok faydalı olacağını düşündük."

-Çocukları bekleyen tehlike; aşı bulamama-

3 günlük ziyaretleri sırasında Suriye'ye de giderek, oradaki durumu gözlediklerini ifade eden Osman, önlemi alınmaması halinde Suriyelileri hayati sorunların beklediğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Özellikle Suriyeli çocukların aşı olamama sorunuyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Osman, bunun ilerleyen yıllarda büyük bir felaket haline gelebileceğine dikkati çekti.

Savaşın her yerde olduğu gibi Suriye'de de en çok çocukları etkilediğini belirten Osman, şöyle devam etti:

"2 yıla yakın süredir periyodik aşılarını olamayan çocuklar, kalıcı ve ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Bu konuda tüm sağlık örgütlerinin yardım etmesi lazım. Savaşın masum çocukları hastalıkların yanında psikolojik problemlerle de boğuşuyor. Bunu Filistinliler olarak en iyi anlayanlardanız. Çünkü aynı sorun Filistin'de de var. Bu psikolojik çöküntüyü yenmek için daha fazla yardım, daha fazla sahiplenme ve daha fazla bakım gerekiyor."

Suriye'de zulme karşı direniş gösterenleri "başımızın tacı" diye nitelendiren Osman, "Allah'tan dileğimiz direnen Suriye halkının bir an önce özgürlüğe kavuşmasıdır. Suriye'nin yarasıyla Filistin'in yarası aynı" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: