-
Hayâller kurarlar.
Hayâl kurmak, bir şeyi aniden fark etmeyi veya farklı açıdan görmeyi sağlayabilir, bu da gün içindeki dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşıp bilgileri hatırlama yeteneğimizle bağıntılıdır. 2. Her şeyi gözlemlerler.
Hayat yaratıcı insanın istiridyesidir, her yerde fırsatları görürler ve sürekli yaratıcılıklarını ifade etmelerini besleyecek bilgileri edinirler. Kaybedilebilecek hiçbir şey yok. 3. En verimli oldukları saatlerde çalışırlar.
Birçok büyük sanatçı, en iyi çalıştıkları vakitlerin, ya sabah çok erken ya da gece geç saatler olduklarını belirtiyorlar. Ne zaman olduğu kişiden kişiye değişse de, yüksek derecede yaratıcı insanlar, kendilerinin en verimli oldukları zamanları keşfedip günlerini ona göre planlarlar. 4. Kendileriyle yalnız kalacakları bir zaman ayırırlar.
Uzmanlara göre yaratıcılığa açık olmak için, kişi tek başına kalma korkusunu aşmalı ve kendisiyle yalnız geçirdiği zamanını verimli bir şekilde kullanabilme kapasitesine sahip olmalıdır. 5. Hayatın engellerinin çevresinden dolaşırlar.
Birçok büyük hikaye hayâl kırıklıkları ve acıların arkasından doğmuştur. Bazen zorluklar büyük işlerin katalizörü olarak görev yapar. Bunun nedeni, zorlukların birçok kişinin yeni bakış açıları edinmesine yol açmasıdır. 6. Yeni deneyimler ararlar.
Yaratıcı kişiler kendilerini yeni deneyimlere, yeni düşüncelere ve bakış açılarına açmayı severler. Bu açıklık da yaratıcı işlerin ön göstergeleridir. 7. Hata yaparlar.
Dirençli olmak, temelde yaratıcı bir başarının ön şarttır. Yaratıcı işler yapmak, çoğu zaman ardarda başarısız olup sonunda başarıya ulaşma sürecini içerir. 8. Büyük sorular sorarlar.
Yaratıcı kişiler soru sormaya doymazlar, devamlı hayatı irdelerler, hayata karşı hep bir merak içerisindedir. 9. İnsanları izlerler.
Doğalarında gözlemcilik ve merak olan bu kişiler, genelde diğer insanları izlerler ve onlardan iyi fikirleri edinirler. 10. Risk alırlar.
Yaratıcı işler yapmanın bir bölümü de risk almaktır ve birçok yaratıcı kişi hayatlarının birçok alanında risk alarak gelişirler. 11. Hayatın her alanını kendilerini ifade etme fırsatı olarak görürler.
Yaratıcılık aslında, kişinin ihtiyaçlarını, isteklerini ve kendilerine özgü yönlerini ifade etmekten çekinmemesinden başka bir şey değildir.
-
Gerçek tutkularının peşinden giderler.
Yaratıcı kişiler içgüdüsel olarak motivasyon sahibi olma eğilimindedirler, yani dışsal bir ödülden ziyade içsel bir arzudan motive olup harekete geçerler. 13. Kendi bakış açılarının dışına çıkarlar.
Hayâl kurmanın diğer bir amacı da, sınırlı bakış açımızın dışına çıkıp diğer düşünme şekillerini keşfetmektir. Bu da yaratıcı düşüncenin en önemli özelliklerinden biridir. 14. Zamanın içinde kaybolurlar.
Yaratıcı kişiler yazarken, dans ederken, resim yaparken veya kendilerini bir şekilde ifade ederken akıcı bir zaman hissindedirler ve bu sayede yapabilecekleri en iyi seviyedeki çıktıyı üretebilirler. 15. Etraflarını güzelliklerle çevirirler.
Yaratıcı kişilerin harika zevkleri vardır ve bunun sonucu olarak da etrafları güzelliklerle çevrilidir. 16. Noktaları birleştirirler.
Yaratıcı kişileri diğer kişilerden ayıran bir tek özellik varsa o da diğerlerinin göremediği fırsatları görebilmeleri, yani diğer deyişle vizyonlarıdır. 17. Bazı şeyleri bilerek farklı şekilde yaparlar.
Deneyim çeşitliliği yaratıcılık için her şeyden çok daha kritiktir. Yaratıcı kişiler belli bir eylemi farklı bir şekilde yapmayı, yeni şeyler denemeyi ve monotonluktan kaçınmayı severler. 18. Farkındalık içinde olmaya özen gösterirler.
Yaratıcı kişiler, berrak ve odaklanmış bir zihnin öneminin farkındadırlar, çünkü işleri tamamen buna dayanır. Birçok sanatçı, girişimci, yazar veya diğer yaratıcı meslek çalışanı, zihinlerinin en yaratıcı hallerini kullanabilmek için araç olarak meditasyonu kullanır.