Gazze’ye yönelik İsrail ablukasını denizden kırmak için insani yardım yüküyle yola çıkan uluslararası filo Filistin topraklarına yaklaşırken, gergin bekleyiş de sürüyor. Türkiye’den üç, İngiltere’den iki, Kuveyt, Cezayir, Yunanistan ve İrlanda’dan birer olmak üzere toplam dokuz geminin bulunduğu filo 700 gönüllü ve 10 bin ton dolayında yardım malzemesi taşıyor. Ancak İsrail donanması yarın Gazze açıklarına ulaşması beklenen filoyu kıyıya 20 milden fazla yaklaştırmamaya kararlı. İsrail gemileri bu amaçla tatbikatlara da başlarken, İsrail hükümetinin filoyu durdurmak için Türkiye’ye teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Yedioth Ahranot gazetesine göre, İsrail hükümeti, gemideki eylemcilerle İsrail askerlerinin karşı karşıya kalmasını önlemek için konvoyu destekleyen bazı ülkelerle müzakereler yaptı. İsrail, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a ilettiği öneride “Yardımların kendi toprağındaki Aşdod Limanı’na gönderilmesini, buradan uluslararası yardım örgütleri ve BM kanalıyla İsrail’in gözetiminde Gazze’ye transfer edilmesini” teklif etti. Ancak Çelikkol “Türkiye’nin bu konvoy üzerinde bir sorumluluğu yok” diye reddetti.
Türkiye: Misilleme yaparız
İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi ise Ankara’nın filonun durdurulmaması için İsrail’e “ultimatom niteliğinde” bir mesaj gönderdiğini yazdı. Habere göre bu mesajda Ankara, “filo durdurulursa İsrail çıkarlarına misilleme yapma” tehdidi savurdu. Ayrıca siteye göre, filoda Türkiye’ye ait gizli tutulan iki ya da üç helikopter bulunuyor. Başbakan Erdoğan’ın da onayıyla yapıldığı öne sürülen plan, İsrail gemileri durdurursa eylemcileri ve bir miktar yardımı helikopterlere yükleyip Gazze’ye taşımayı öngörüyor. Debka’ya göre İsrail Hava Kuvvetleri’nin helikopterleri düşürmeye cesaret edemeyeceği varsayılıyor.
İsrail gözaltı merkezi kurdu
Yedioth Ahranot gazetesine göre ise İsrail ordusu hazırlıklarını tamamladı. Gemilerin engellenmesi operasyonunu bizzat İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Merom yönetecek. Operasyonun adı ise “Gök Rüzgarları.” Haberde, İsrail ordusunun gemilerdeki eylemcilerin İsrail askerleriyle çatışmaya girişeceklerinden ve olayları belgeleyerek İsrail’i zor durumda bırakmaya çalışacaklarından endişelendiği kaydedildi. Plana göre, gemilerin kontrolü ele geçirildikten sonra Aşdod sahiline çekilecek. Aşdod’da, gemilerdeki eylemciler ve Filistinliler için özel bir tutuklama tesisi kuruldu. Burada sorgusu yapılan eylemciler arasında İsrailli ve Filistinli varsa bunlar gözaltına alınacak, yabancılar ise geldikleri ülkelere gönderilecek.