Yardımlara vergi muafiyeti

ANKARA (İHA) - Hükümet, Güney Asya'daki tsunamizedelere yardım kampanyasında vergi muafiyeti karmaşasını tek maddelik yasa değişikliğiyle çözecek. Maliye Bakanlığı'nın hazırlayarak meclise göndereceği yasa değişikliğiyle bir defaya mahsus olmak üzere yardımlara vergi muafiyeti sağlanacak. Vergi muafiyeti, Güney Asya için toplanan tüm yardımları kapsayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Güney Asya'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde hükümet, işadamlarının en çok şikayet ettiği vergi karmaşasına çözüm buldu. İşadamlarına 'Bağışlarınız vergiden muaf olacak' sözünü veren Başbakan Erdoğan, Kızılay bağışlarına tanınan vergi muafiyetinin Başbakanlık hesaplarına gönderilen yardımları da kapsaması için talimat verdi. Mevzuattaki engelin bir yasa değişikliği ile aşılmasını isteyen Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine Maliye Bakanlığı da harekete geçti. Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a 'Zaman geçirmeden değişiklik yapılsın' talimatını verirken, bakanlık önümüzdeki günlerde değişikliği TBMM Başkanlığı'na sunacak. Tek maddelik yasa değişikliğiyle Güney Asya için yardım kampanyasına katılanların vergiden muaf tutulması öngörülüyor. Hükümet, söz konusu değişiklikle işadamlarının en çok şikayet ettiği sorunu ortadan kaldırmış olacak.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaptığı toplantıda işadamlarından en çok vergi karmaşası konusunda şikayet almıştı. İşadamları, kampanya dolayısıyla Kızılay'a yapılan bağışların gider olarak gösterildiğini hatırlatarak, Başbakanlık hesaplarına gönderilen yardımların da gider olarak gösterilmesini önermişti. Bu konudaki muğlaklığın ortadan kaldırılmasını isteyen işadamları, Başbakanlık Acil Durum Yönetim Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılan yardımların vergiden muaf tutulması konusunda Başbakan Erdoğan'a baskı yapmıştı.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de toplanan yardımları bölgeye nasıl götüreceği henüz netlik kazanmadı. Erdoğan'ın yardımı 6 ülkenin yönetimlerine teslim edeceği belirtilirken, paraların çek, belge veya taahhüt olarak verilip verilmeyeceği kesinleşmedi.