'Yargı arka bahçe olmaya isyan etti'

Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın konuşması için ‘Tam zamanıydı’ sözlerini kullanan CHP lideri, “İsyanın gerekçesi, yargıyı siyasal iktidarın arka bahçesine getirmek isteyen anlayış” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete dönük sert eleştiriler içeren konuşmasını, “Anayasa Mahkemesi Başkanı hukuku savunmak zorunda. Hukuka karşı, yine onun tanımıyla, sığ eleştiri yapan kim? Birilerinin buna yanıt vermesi lazım. Ona yanıtı anamuhalefet partisi genel başkanı vermemeli” dedi. Kılıçdaroğlu, “Yargıyı tümüyle siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirmek isteyen bir anlayış var. İsyanın gerekçesi budur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP Genel Merkezi’nde açıklama yapan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

TAM ZAMANIYDI: Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından böyle bir konuşmanın yapılmasının tam zamanıydı. Nedeni ise şu: Hukuku, hukukun üstünlüğünü unuttuk. Toplum açıkça baskıya alıştırılmaya çalışılıyor. Siyasi partilerin kendi aralarındaki görüşlerini, yurttaş bir siyasal çekişme olarak görüyor. Başkanın bu çıkışı çok önemliydi. Siyasetçi değil hukukçu, hukukun üstünlüğüne, Türkiye’nin saygınlığına günlük, sıcak politikaya, yargının karıştırılmaması çağrısını yaptı.

HUKUKU SAVUNMAK ZORUNDA: Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı değildir. Korumak istediği yasa, anayasa. Eğer güçler ayrılığı ilkesi diyorsak yargıda bu ilkenin ana unsurlarından birisiyse, yargı organının tepesindeki kişi, Anayasa Mahkemesi Başkanı hukuku savunmak zorunda. Hukuka karşı, yine onun tanımıyla, ‘sığ eleştiri’ yapan kim? Birilerinin buna yanıt vermesi lazım. Ona yanıtı anamuhalefet partisi genel başkanı vermemeli. Biz, genel konuları söyleriz. İlk kez Anayasa Mahkemesi Başkanı hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı, ‘Bizi bu tür tartışmaların içine sokmayın’ dedi. Eleştirilere saygı da gösteriyor. ‘Ölçülü eleştirilere elbette saygı gösteririz’ diyor.

Reklam
Reklam

HUKUK EVRENSELDİR, GÖMLEĞİ YOKTUR: (Kılıç’ın ‘gömlek değiştirme’ sözleri) Onu ona sormak lazım. Hukuk evrenseldir. Evrensel kuralları vardır, dini, inancı, cinsiyeti, aidiyeti yoktur. İnsan özne olarak alınır, onuruyla beraber hukukun üstünlüğü çerçevesinde korunur. Hukukun evrenselliğinden yola çıkıldığı zaman bunun gömleği yoktur. İstediğim yerde istediğim hukuk kurallarını uygularım kuralı yoktur. Ona vurgu yapmış olabilir. (Yargıya yönelik çete suçlamaları) Yargı ile ilgili Başbakanlık koltuğunda oturan kişi, yargıyla ilgili suçlamaları dile getirmez. Gereğini yapar, elinde bilgisi, belgesi vardır, ilgili organlara süratli bir şekilde aktarır. Elinizde bilgi belge olmadan suçlama yapıyorsanız bu doğru değildir. Yapılan çağrı da o. Elinde belge varsa, gereğini yaparsın hemen, bu sorun kendiliğinden çözülür.

İSYANIN GEREKÇESİ: Anayasa Mahkemesi’nin HSYK kararını eksik olduğu için ben de eleştirdim. Zaman zaman sert eleştiriler yaptım. O eleştirilerin bugün de arkasındayım. Torba yasa ucubesi, Anayasa Mahkemesi kararının sonunda çıktı. Bugün geldiği nokta şu: Yargıyı tümüyle siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirmek isteyen bir anlayış var. Bunun başında daRecep Tayyip Erdoğan var. ‘İdare mahkemelerini hallettim, Yargıtay’ı hallettim, bir de şu Anayasa Mahkemesi’ni halletmem lazım’ İsyanın gerekçesi budur. ‘Bizi arka bahçen haline getirmek istiyorsun, buna itiraz ediyoruz’ diyor.

Reklam
Reklam

Hukuk evrenseldir gömleği olmaz

Anayasa Mahkemesi’nin HSYK kararını eksik olduğu için ben de eleştirdim. Zaman zaman sert eleştiriler yaptım. O eleştirilerin bugün de arkasındayım. Torba yasa ucubesi, Anayasa Mahkemesi kararının sonunda çıktı. Bugün geldiği nokta şu: Yargıyı tümüyle siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirmek isteyen bir anlayış var. Bunun başında da Recep Tayyip Erdoğan var. ‘İdare mahkemelerini hallettim, Yargıtay’ı hallettim, bir de şu Anayasa Mahkemesi’ni halletmem lazım’ isyanın gerekçesi budur. ‘Bizi arka bahçen haline getirmek istiyorsun, buna itiraz ediyoruz’ diyor.
EVRENSEL KURALLAR: (Kılıç’ın ‘gömlek değiştirme’ sözleri) Onu ona sormak lazım. Hukuk evrenseldir. Evrensel kuralları vardır, dini, inancı, cinsiyeti, aidiyeti yoktur. İnsan özne olarak alınır, onuruyla beraber hukukun üstünlüğü çerçevesinde korunur. Hukukun evrenselliğinden yola çıkıldığı zaman bunun gömleği yoktur. İstediğim yerde istediğim hukuk kurallarını uygularım kuralı yoktur. Ona vurgu yapmış olabilir. (Milliyet)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: